Hoteli v občini Piran so bili konec julija od 90- do 100-odstotno, za ferragosto pa pričakujejo polno zasedenost, kar je primerljivo z lani in v skladu s pričakovanji, so za STA pojasnili v Turističnem združenju Portorož.

Pri tem pričakujejo približno četrtino domačih gostov, ki jim bodo sledili Italijani, Avstrijci, Nemci in Rusi. Slednji so letos izrazito v porastu, ugotavljajo v turističnem združenju.

Sicer pa so minuli mesec v hotelih občine Piran zabeležili 173.439 nočitev, kar je za odstotek manj kot julija lani. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta pa so v Piranu ustvarili skupno kar 627.084 hotelskih nočitev oz. za tri odstotke več kot v enakem obdobju lani, kar je po njihovem mnenju glede na krizo odličen rezultat.

V Kopru glede na trenutne kazalce predvidevajo, da bo zasedenost hotelskih zmogljivosti v času ferragosta primerljiva z lanskim letom, in sicer okoli 80-odstotna. Zasedenost turističnih zmogljivosti v Mestni občini Koper je v juliju sicer bila okoli 75-odstotna, kar je primerljivo z lansko zasedenostjo v tem času.

V Kopru sicer prevladujejo domači gostje, teh je okoli 60 odstotkov. Od tujih gostov pa je največ Italijanov, Avstrijcev, Nemcev, Angležev in Rusov, so za STA navedli v koprskem turistično informacijskem centru.

Ob tem poudarjajo, da sam Koper obišče veliko enodnevnih gostov, ki niso zajeti v tej statistiki. Koprski turistični delavci sicer tudi v avgustu pričakujejo zasedenost, primerljivo z lanskim letom, čeprav bo za točne ocene potrebno počakati na zaključek poletne sezone.