Za manjkajoča člana nadzornega sveta Hita je v roku prispelo 23 prijav. V družbi namreč dva nadzornika iščejo, ker je oktobra lani iz nadzornega sveta odstopil Gorazd Podbevšek, Andreju Cetinskemu pa je se iztekel mandat. Posebna nominacijska komisija je po pregledu prispelih prijav opravila ožji izbor kandidatov ter opravila pogovore s kandidati.

Kandidati so morali za prijavo na razpis izpolnjevati pogoje, določene v zakonu o gospodarskih družbah, ter priporočila kodeksa upravljanja javnih delniških družb. V vlogi so morali na kratko predstaviti tudi svoje kompetence in utemeljiti primernost za sodelovanje v nadzornem svetu.

Na seji 25. aprila je vlada zamenjala tudi svojega predstavnika v nadzornem svetu. Borisa Tomašiča, ki je bil pobudnik razrešitve nekdanje uprave, ki jo je vodil Drago Podobnik, je zamenjal Silvan Križman.

Člani nadzornega sveta se bodo seznanili tudi s predlaganim izborom za novo upravo Hita, ki ga je pooblaščena agencija za kadre pripravila na podlagi prispelih prijav in pogovorov. V razpisnem roku se je prijavilo deset kandidatov, med katerimi je bil tudi sedanji predsednik uprave Dimitrij Piciga. Imenovanje nove uprave se lahko zavleče, saj je odvetnik Stojan Zdolšek v imenu treh članov razrešene uprave na novogoriški okrožno in delovno sodišče vložil štiri tožbe.

V imenu razrešenih predsednika uprave Draga Podobnika ter članov uprave Uroša Kravosa in Stojana Pliberška je Zdolšek na okrožno vložil tožbo za ugotovitev ničnosti sklepa nadzornega sveta, s katerim so bili omenjeni odpoklicani 12. marca letos, prav tako zahteva ničnost imenovanja novega predsednika uprave Dimitrija Picige. Na delovnem sodišču pa bodo ugotavljali, ali je bila odpoved pogodb članom uprave nezakonita in bi jih zato razveljavili.

Piciga je sicer pred prvomajskimi prazniki povedal, da so bili prihodki Hita v prvih dveh mesecih nižji za 18 odstotkov, predvsem zaradi manjšega obiska italijanskih gostov. Po njegovih ocenah bi bil tudi upad prihodkov za manj kot desetino lanskih, ki so znašali okoli 190 milijonov evrov, uspeh.