Hidria je v zadnjih letih vložila preko 25 milijonov evrov v visoke tehnologije, veliko pa so vlagali prav posebej v koprsko lokacijo, je na novinarski konferenci pred odprtjem centra povzel predsednik upravnega odbora družbe Edvard Svetlik.

Vodilni svetovni igralec

Hidria se je na področjih zelene mobilnosti in trajnostnega ugodja bivanja v stavbah prebila med vodilne svetovne igralce, pa je izpostavil predsednik poslovodnega odbora Iztok Seljak. Zlati avtomobilski oddelek se je razvil v enega vodilnih evropskih proizvajalcev na področju ključnih delov volanskih sistemov. Vsako šesto novo proizvedeno vozilo v Evropi vsebuje dele, ki jih proizvajajo v Kopru, med njihovimi strankami pa so Porsche, BMW, Audi, Mercedes in Ducati.

Njihov cilj je, da bi koprski center postavili na zemljevid Evrope kot enega izmed ključnih dobaviteljev inovativnih rešitev. Kot je dodal Seljak, računajo, da bi v naslednjih petih letih lahko celo podvojili število zaposlenih v koprskem Tehnološkem parku.

Podpiral bo tako zunanje kupce kot Hidriine proizvodne procese

Sam tehnološki center bo usmerjen predvsem v rešitve na področju avtomatizacije proizvodnih procesov, podpiral pa bo tako zunanje kupce kot Hidriine proizvodne procese. Kot je dejal idejni oče projekta Boštjan Bratuš, pa so že pred sklenitvijo posla z avstrijskim naročnikom za sestavo komponent za avtomobilske žaromete. Posel je vreden več kot milijon evrov.

Tehnološki park bo v polnem obsegu zaposloval 300 delavcev, pri čemer ne gre za prezaposlitve znotraj Hidrie, sama ekipa tehnološkega centra pa bo obsegala 30 do 40 zaposlenih. Kot je pojasnil Bratuš, gre za visoko izobražene kadre zlasti elektrotehniške in strojne smeri.

Koper so izbrali tako zaradi obstoječe široke baze kvalificiranih kadrov kot iz želje po nadaljevanju Tomosove zgodbe, je navedel Bratuš. Svetlik pa je dodal, da je na odločitev vplivalo tudi okolje, točneje naklonjenost občinskih oblasti do projekta.

Zgled, vzor in navdih

Predsednik Pahor je Hidrio postavil za »zgled, vzor in navdih«. Kot je poudaril, so v Hidrii v časih, ki tudi v poslovnem svetu niso najboljši, »dokazali da se da s pogumom, s poslovno vizijo, z odgovornim obnašanjem do zaposlenih in do okolja stremeti k zvezdam«.

Kot je še spomnil Pahor, Hidria velik del svojega dobička namenja raziskavam in razvoju ter skrbi za zaposlene in za okolje. »V tem smislu lahko govorimo o tej korporaciji v superlativih,« je dodal.