"Kar zadeva skrb, da terjatve Belinke naj ne bi bila poplačane, upoštevaje celoten korpus pravnih poslov, po mnenju uprave Helios Domžale ni utemeljena. Vse terjatve bodo poplačane z zaključkom celotne poslovne operacije, to je najkasneje s prodajo nepremičnine," je v današnjem sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze, zapisala uprava Heliosa, ki jo vodi Uroš Slavinec.

Uprava se sicer, kot so poudarili, "ograjuje od vseh navedb oz. interpretacij sklenjenih pravnih poslov oz. poslovnih dogodkov, kot jih je mogoče zaslediti v sredstvih javnega obveščanja".

Prejšnji teden je časnik Dnevnik razkril, da je Heliosova hčerinska družba Belinka Belles lani Agenciji za strateške študije nekdanjega notranjega ministra Boruta Šukljeta odobrila skoraj 22 milijonov evrov vredno posojilo in ga nato prek verižnih poslov preusmerila v beograjsko nepremičninsko družbo Propria.

Prek Proprie je Šuklje pred štirimi leti od Duge, hčerinske družbe Heliosa, za 17,6 milijona evrov kupil 10,6 hektarja veliko zemljišče na elitni lokaciji v Beogradu ob Donavi, a je bil dejansko ves čas zgolj slamnati oz. fiduciarni lastnik. To zemljišče po pisanju časnika nikoli ni zapustilo Heliosa, ki je bil ves čas dejanski lastnik družbe Honesta, uradne lastnice Proprie.

Uprava Heliosa je v današnjem sporočilu pojasnila, da "skupina Helios ne razpolaga z ustreznimi resursi in potrebnimi specialističnimi znanji, da bi nekdanjemu zemljišču Duge v lasti Proprie, katerega namembnost je bila industrijska proizvodnja, spremenila namembnost".

Agenciji za strateške študije je bilo naloženo, da izvede vse potrebne postopke za prekvalifikacijo zemljišča v poslovno-stanovanjsko zemljišče, je navedla uprava Heliosa.

Po njenih pojasnilih je bila večina opreme in proizvodnje izdelkov leta 2009 s prenehanjem proizvodne dejavnosti na lokaciji Duge v Beogradu prenesena na drugo srbsko podjetje skupine Helios, in sicer na družbo Zvezda-Helios iz Gornjega Milanovca.