Manj kot teden dni pred napovedano skupščino druge največje državne banke so tako predstavniki banke okoli 30 malim delničarjem in njihovim zastopnikom predstavili poslovanje banke in skupine v prvem četrtletju, govorili pa so tudi o stanju in prihodnosti banke.

Kot je po srečanju povedal Hauc, je to pokazalo, da si delničarji predvsem želijo razčiščenih odnosov iz preteklosti, še posebej, kar se tiče kazenske in odškodninske odgovornosti zaposlenih v banki. Hauc jim je zagotovil, da vsi postopki v zvezi s tem tečejo, uprava pa bo skupaj z nadzorniki storila vse, da zavaruje interes banke in delničarjev.

»Zagotovo si bomo prizadevali, da se za stvari, ki v preteklosti niso bile pravilne, sprožijo ustrezni pravni postopki. Forenzično poročilo je že zaključeno, skupaj z mnenjem odvetniških hiš o identifikaciji oseb, morebitni kazenski in odškodninski odgovornosti, tako da banka zdaj pričenja z drugo fazo oziroma vlaganjem ustreznih pravnih ukrepov,« je na novinarski konferenci povedal predsednik uprave NKBM.

V letu dni se ni mogel zgoditi čudež

Na srečanju so se pogovarjali tudi o prihodnjem razvoju banke in zlasti prihodnosti njenih malih delničarjev. Hauc je znova poudaril, da si želi stabilnega lastništva ter lastnikov, ki bodo podpirali nadaljnji razvoj banke.

V letu dni sedanja uprava ni mogla storiti čudeža, je pojasnil prvi mož NKBM, so pa v tem času sprejeli že več kot tisoč poslovnih odločitev, tako na področju čiščenja kreditnega portfelja, racionalizacije stroškov, reorganizacije banke, s čimer bo banka postala tudi bolj učinkovita. Spomnil je, da gre vendarle za drugo največjo državno banko, ki zanima predvsem tuje strateške investitorje, s katerimi peljejo že kar nekaj pogovorov.

Morebiten strah malih delničarjev, da bi bili iztisnjeni iz lastništva, Hauc zavrača kot povsem neutemeljen, saj bi po zakonodaji moral za kaj takega obstajati zelo velik večinski lastnik, ki mora objaviti prevzemno ponudbo.

»Ta trenutek ne vidimo možnosti, da bi do tega prišlo. Kaj bo pa v prihodnosti in ali se bo morda pojavil strateški partner, ki bi banko morda želel kupiti, je pa nato njegova stvar, kako se bo zgodilo naprej. Praksa kaže, da lahko večji delničarji z malimi zelo udobno živijo v sožitju tudi naprej,« je dejal Hauc.

Trenutno ne nameravajo ničesar prodajati

V zvezi z morebitnimi načrti banke o nadaljnji prodaji družb iz finančne skupine v tujini je prvi mož NKBM dejal, da ta trenutek nimajo namena prodajati ničesar. Bodo pa ustrezno preoblikovali lizinške dejavnosti, je dejal Hauc, ki prav tako ni izdal zneska slabe aktive, ki naj bi bila prenešena na slabo banko, saj se trenutno še usklajujejo z Družbo za upravljanje terjatev bank.

Predstavnik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristijan Verbič je pohvalil odločitev največje delniške družbe, da se pred pomembnimi odločitvami sreča z njimi. Ob tem je opozoril na možnost, da se ob napovedani dokapitalizaciji zgodi iztisnitev malih delničarjev in to po ceni, ki je več kot tridesetkrat nižja od tiste ob javni prodaji pred dobrimi petimi leti in na katero se je odzvalo več kot 100.000 delničarjev.

»To upravičeno lahko predstavlja revolt in ogorčenost, zato je pri nadaljnjih postopkih potrebno ustrezno informiranje in komuniciranje z delničarji, pa tudi modrost, kako se bo scenarij po napovedani dokapitalizaciji in privatizaciji nato izpeljal,« je dejal Verbič, ki je spomnil, da je bil pred petimi leti zagotovljen izstop države iz lastniške strukture družbe, danes pa se je njen delež znova povečal na okoli 90 odstotkov in se bo po dokapitalizaciji najverjetneje še povečal.

Verbič je zadovoljen tudi z dosedanjimi ukrepi vodstva banke glede iskanja odškodninske in kazenske odgovornosti v preteklem poslovanju banke, saj kaže, da so rezultati forenzične preiskave vendarle obrodili sadove.