Zbrane inovatorje in predstavnike najbolj inovativnih podjetij sta na današnji podelitvi nagovorila predsednik republike Borut Pahor in predsednik GZS Samo Hribar Milič.

Za inovacije, nastale v preteklem letu, je GZS danes podelila dve diplomi, devet bronastih, 20 srebrnih in 11 zlatih priznanj. GZS je nagradila tudi najinovacijo leta po izboru javnosti, ki je za najboljšo inovacijo določila orodje za dvostransko pisalo in ureditev proizvodnega procesa podjetja Vivapen.

Najvišja, zlata priznanja za inovativne dosežke so šla v roke BSH Hišni aparati za sekljalnik kockaste oblike MCM6, Domelu za hitrotekoče puhalo za pištolo za nanašanje barve, Gorenju za inovacijo Iqcook, Kovisu za kolesni zavorni disk brez vijačne pritrditve in Ledinek engineeringu za avtomatsko stiskalnico za križno lepljenje masivnih lamelnih elementov.

Zlato priznanje je prejela tudi Krka za dvoplastne tablete s kombinacijo zdravilnih učinkov za zdravljenje povišanega krvnega tlaka, Letrika za zaganjalnik s Force Return Solenoid stikalom, Lek za odkritje in razvoj učinkovitega, selektivnega in okolju prijaznega katalitskega sistema in njegova uporaba v asimetrični sintezi sitagliptina, učinkovine za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2. Prav tako so zlato priznanje dobili še RC Enem Novi materiali za določanje predpisov za avtomatsko predpihanje steklenih izdelkov z meritvami in analizo ročnih izvedb predpihanja, Vivapen za že omenjeno inovacijo ter Svetloba za inovacijo Reflecta Intelsens.