"Potrebujemo hitro neko kompetentno vlado s kompetentnimi strokovnjaki in z zelo jasno strategijo, kaj bodo njihovi glavni cilji in kako jih bodo dosegli," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril predsednik GZS Samo Hribar Milič.

Gospodarski problemi po njegovi oceni ne morejo biti razrešeni brez ustrezne politične infrastrukture; imeti moramo vlado, ki drži skupaj, ima jasno strategijo in učinkovito upravlja in vodi državne in javne uslužbence.

Podjetja morajo odločneje v izvozne aktivnosti, vendar morajo biti izvozni programi podprti s strani vlade - potrebno je okrepiti slovensko gospodarsko diplomacijo in pomoč pri reševanju vizumske problematike.

Nova koalicijska pogodba mora vsebovati tudi jasno opredelitev glede sanacije bančnega sistema, s ciljem, da se odpravi kreditni krč. "Hkrati opozarjamo, da vsaj tako velika luknja obstoji v gospodarstvu," je poudaril Hribar Milič.

Prezadolženo in podkapitalizirano gospodarstvo

Gospodarstvo je namreč po njegovih pojasnilih v veliki večini prezadolženo in podkapitalizirano - pri tem tudi ozdravljen bančni sistem ne more in tudi ne sme pomagati. Zato je po njegovem mnenju potrebna resna strateška opredelitev, ali bomo podjetja reševali prek nekega sklada ali kakšne druge oblike, seveda ob ustreznem kaznovanju njihovih lastnikov in menedžerjev, če bo to potrebno.

Vlado opozarjajo na sanacijo javnih financ. "Neke politike, ki bodo peljale v nova obdavčenja gospodarstva, bodo povečale naše težave in povzročile, da bo število brezposelnih še večje," je izpostavil.

Vlada se mora po njegovih besedah opredeliti, kako bo porabila sredstva od prodaje državnega premoženja - na tem področju GZS pričakuje konkretne cilje.

Skrb zaradi bremena davkov, visokih dajatev in delovanja pravne države

GZS je zaskrbljena zaradi bremena davkov in visokih dajatev in zaradi delovanja pravne države. "Ne gre za nespoštovanje zakonov in predpisov, gre za to, da naš sistem ne deluje," je dejal Hribar Milič in ocenil, da je pravna država prepočasna, neučinkovita in netransparentna.

Od vlade si želijo tudi ukrepov za novo rast. GZS podpira varčevanje, a meni, da večja javna potrošnja ne bo prispevala k rasti bruto domačega proizvoda. "Učinek varčevanja bi morali preliti v zagon novih strateških investicij in tistih gospodarskih projektov, ki bodo neposredno prinašali delovna mesta v Sloveniji," je poudaril.

Kot je še pojasnil Hribar Milič, so to predlogi, ki jih bo GZS danes poslala pripravljalcem nove koalicijske pogodbe.

Podpora reformi trga dela le, če je ta usklajena

GZS po besedah izvršne direktorice GZS za socialni dialog Tanje Čerin reformo trga dela podpira le, če se ta sprejme v takšni obliki, kot je bila usklajena. Vendar pa bo treba po njeni oceni kmalu odpreti nova pogajanja glede nadomestil, odmora med delom, nekaterih administrativnih obremenitev, odpravnin od upokojitvi, študentskega dela.

"Ob tem je treba tudi zelo jasno povedati, da gospodarstva ne moremo dodatno obremenjevati," je dejala in izpostavila zdravstveno problematiko.

Nova pokojninska zakonodaja je v veljavi, GZS bo zelo natančno sledila njenim posledicam. "Trenutna situacija je šokantna," je ocenila in navedla, da je bilo konec decembra 792.000 delovno aktivnega prebivalstva in 600.000 upokojencev. Število upokojencev zelo hitro narašča tudi letos, je še dodala Čerinova.