Noyer je v pogovoru za radijsko postajo Europe 1 povedal, da bi bilo treba za povratek v okvire pakta o stabilnosti in rasti javnofinančne izdatke ohraniti na ravni leta 2012.

"Če ne bi sprejemali nobenih ukrepov, bi se izdatki povečali za 40 milijard evrov. Zato je treba porabo zmanjšati za 40 milijard evrov," je pojasnil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V Franciji ne gre za varčevalno manijo

Za zamrznitev izdatkov na ravni lanskega leta je treba po Noyerjevih besedah ukrepati na vseh področjih - zamrzniti pokojnine, ohraniti zamrznjene plače v javnem sektorju in socialne transferje itd.

Prvi mož francoske centralne banke ob tem pravi, da v Franciji ne gre za varčevalno manijo, temveč je treba zaradi visokega primanjkljaja skrajno previdno in varčno ravnati z javnimi sredstvi.

"Dejansko nimamo izbire. Ne moremo leta in leta nadaljevati s primanjkljaji in kopičenjem dolga ter prelaganjem tega bremena na naslednje generacije," je opozoril Noyer.

Poleg znižanja primanjkljaja pa mora drugo največje evrsko gospodarstvo po njegovih opozorilih s strukturnimi reformami okrepiti rast.

Francoski PDP naj bi bil letos le malo nad gladino

Francoski bruto domači proizvod (BDP) se bo namreč po najnovejših napovedih centralne banke povečal za 0,1 odstotka, vlada pa pričakuje 0,2-odstotno rast. Prejšnje napoved je govorila o 0,8-odstotnem povečanju BDP.

V Parizu so sprva znižanje primanjkljaja na tri odstotke BDP načrtovali že za letos, a so medtem že priznali, da jim to ne bo uspelo. Za letos tako načrtujejo javnofinančni primanjkljaj v višini 3,7 odstotka BDP. Francija želi zdaj v okvire pakta o stabilnosti in rasti priti prihodnje leto.