Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič je opozoril, da potrebujemo zagon gospodarstva, vendar pa se gospodarstveniki v bankah vsak dan srečujejo z zelo zapletenimi razmerami. S tem so se strinjali tudi prisotni podjetniki. Direktor družbe Štore Steel Marjan Mačkošek se boji, da izvozniki zaradi prehudih zahtev bank ne bodo več zmogli zadovoljevati potreb in naročil iz tujine.

»Treba je reševati tiste, ki še imamo potencial«

Jazbec je ob tem izrazil upanje, da bo izvozni del slovenskega gospodarstva zdržal vsaj še mesec ali dva, ko bomo videli, kaj se bo zgodilo s slovenskim bančnim sistemom. Pričakuje, da bodo banke po začetku prenosa slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank znova lahko razvile svoj kreditni potencial, zato se mu zdi ključno, da se čim hitreje začne s čiščenjem bilanc.

Direktorja družbe Varis Lendava Štefana Sobočana skrbi, kako bodo izvozniki zdržali do konca leta. Meni, da bi morali takoj najti način, kako lahko država pripomore k temu, da bi podjetja dobila kredite za obratni kapital in bančne garancije. "Treba je reševati tiste, ki še imamo potencial," je dejal.

Guverner se je strinjal, da bodo naslednji tedni in meseci ključni. Tudi tuji investitorji, ki bi bili pripravljeni vlagati v Slovenijo, čakajo, kaj se bo zgodilo, je dejal in dodal, da imajo z njimi vsakodnevne stike.

Kaj bo po tem, ko bomo rešili banke?

Prišli smo do točke, ko gospodarstvo ne prenese več dodatnih obremenitev, je dejal guverner Banke Slovenije in dodal, da je brez pogojev za višjo gospodarsko rast kakršenkoli pristop k reševanju bančnega sistema nesmiseln. Dejal je tudi, da bo odstopil, če ga bo kdo kdaj ujel na laži.

Jazbec je na poslovnem kosilu v organizaciji Združenja Mreža idej in Akademskega društva Pravnik spomnil, da mora Slovenija sanirati bančni sistem, pripraviti program ukrepov za oživitev gospodarstva in zagotoviti politično stabilnost, ki je pomembna za uresničitev prvih dveh nalog.

A ko bomo rešili banke, se po besedah Jazbeca postavi večje vprašanje - kaj bo po tem? Razmere v bančnem sistemu so po njegovem mnenju zrcalna slika dogajanja v realnem sektorju. Pomembna lastnica bank in podjetij je država, pri čemer je Jazbec spomnil, da smo sami sebi dokazali, da ne znamo učinkovito upravljati svojega premoženja.

Prepričan je, da smo prišli do točke, ko posamezniki in gospodarstvo ne prenesejo več dodatnih obremenitev. "Obstaja spodnja točka, ko enostavno ne zmorete več," je dejal.

Relativno malo zadolžena država

Slovenija je še vedno relativno malo zadolžena država, bolj problematično pa se mu zdi, kako odplačujemo ta dolg. To najlažje počnemo v času visoke gospodarske rasti, pri nas pa se redki ukvarjajo z vprašanjem, kako zagotoviti pogoje za višjo gospodarsko rast ali vsaj preprečiti padanje gospodarske aktivnosti, je dejal.

Če nam ne bo uspelo zagotoviti pogojev za višjo gospodarsko rast, je kakršenkoli pristop k reševanju bančnega sistema po mnenju guvernerja popolnoma nesmiseln. Tudi če danes očistimo vse bilance slovenskih bank in jih nekaj privatiziramo, bomo naslednje leto spet začeli s sanacijo bank, ker ni bančništvo nič drugega kot zrcalna slika dogajanja v gospodarstvu.

Jazbec precej optimističen

Jazbec je kljub temu precej optimističen. Kot pravi, smo prišli do točke, ko naprej ne moremo več na enak način kot doslej. "Ko pridete do te točke, sta rešitvi samo dve - ali zbrati ves pogum in narediti tisti korak naprej ali pustiti, da to namesto vas naredi nekdo drug," je dejal.

Jazbec verjame, da imamo dovolj moči, znanja in modrosti, da sami naredimo korak naprej, pri čemer pa bomo verjetno tako ali drugače potrebovali nekakšno pomoč - ali zasebnikov ali institucij. Slovenija ima potencial, ki pa ga doslej nismo prepoznali zaradi različnih iger, je sklenil guverner.