Prvi obrok 6,3 milijarde evrov

Prvi obrok 6,3 milijarde evrov, ki bo izplačan konec aprila, bo Grčiji omogočil, da izpolni svoje finančne obveznosti v maju. Junija in julija bo Grčija dobila še po milijardo evrov, če bo izpolnila dogovorjene reformne cilje, je povedal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Evroskupina je danes sprejela politični dogovor, saj morajo pred dokončno formalno odločitvijo obrok pomoči Grčiji odobriti še parlamenti nekaterih članic območja evra.

Dogovor je sprejet na podlagi poročila četrte nadzorne misije trojke mednarodnih posojilodajalcev v sklopu drugega programa pomoči za Grčijo, ki so po maratonskih pogajanjih z grškimi oblastmi stežka le dosegli dogovor o nadaljnjih proračunskih ukrepih in reformah v zameno za pomoč.

Grčija mora nadaljevati reforme

Območje evra ob tem Grčijo opozarja, da kljub fiskalnemu in reformnemu napredku mora nadaljevati reforme, da bo okrepila okrevanje svojega gospodarstva.

Program pomoči za Grčijo je financiran za naslednjih dvanajst mesecev, je še poudaril Dijsselbloem. Evroskupina je danes tudi potrdila zavezanost k podpori Grčiji pri zagotavljanju ponovnega dostopa do finančnih trgov, če bo država spoštovala svoje zaveze.

O potrebi po tretjem programu pomoči za Grčijo bo evroskupina razpravljala po poletju, je še povedal šef evroskupine, ki sicer jemlje na znanje ambicijo grške vlade, da tretji program ne bo potreben.

Da poglobljene razprave o morebitnem tretjem programu pomoči za Grčijo in nadaljnjem prestrukturiranju grškega dolga tokrat še ne bo, se je pričakovalo, saj se najprej čaka na to, ali bo evropski statistični urad Eurostat aprila potrdil primarni proračunski presežek Grčije v lanskem letu.