Grčija mora za naslednji obrok med drugim korenito reformirati svojo razbohoteno javno upravo. Pripraviti mora posebno shemo za 12.500 javnih uslužbencev, ki naj bi jih v enem letu bodisi premestili na novo delovno mesto bodisi odpustili.

Mednarodni posojilodajalci s potekom reforme javne uprave niso zadovoljni. Poleg tega Grčija zamuja tudi pri izpolnjevanju drugih zavez. Vse to so razlogi, da se znova pogosto omenja možnost novega odpisa dolga Grčiji, tokrat javnih upnikov.

Zamud pri izplačilu naslednje tranše ni mogoče izključiti. Omenja se možnost, da bo morala Grčija na novo finančno injekcijo počakati do jeseni. Omenja se tudi vmesna rešitev - da bi denar dobivala po kapljicah. Avgusta potrebuje 2,2 milijarde evrov.

Druga tema na dnevnem redu je Portugalska. Ta zaradi politične krize, ki je posledica bolečega zategovanja pasu in reform, izgublja težko povrnjeno finančno verodostojnost.

Območje evra potrebuje zgodbe o uspehu in poleg Irske je pri tem računalo tudi na Portugalsko, zato se boji, da bi politična kriza v iberski državi ogrozila vrnitev države na finančne trge, predvideno maja naslednje leto, in terjala še en program pomoči.

Evroskupina bo danes tudi določila dokončni tečaj, po katerem bo evro zamenjal lats, nato pa bodo finančni ministri vseh 28 članic unije v torek dokončno potrdili vstop Latvije v območje evra z januarjem prihodnje leto.

Sestanka evroskupine se bo udeležil tudi slovenski finančni minister Uroš Čufer.