Koroško gradbeno in nepremičninsko podjetje Angis, ki po javno dostopnih podatkih nima nobenega zaposlenega in ima od 120.000 do 150.000 evrov prihodkov na leto, toži trgovsko verigo Lidl za kar 2,6 milijona evrov. Sojenje bi se včeraj moralo začeti na kranjskem okrožnem sodišču, a je bila prva poravnalna obravnava prestavljena.

Zgodba sega v leto 2009, ko je Lidl sklenil predpogodbo za nakup zemljišča in gradnjo trgovine v Lescah. »O vsem smo se dogovorili, kupil sem primerno zemljišče, seveda za to najel kredit, kasneje pa so odstopili od pogodbe. Ostal sem z nasedlo naložbo, seveda moram odplačevati posojilo in obresti. Tako veliko podjetje, kot je Lidl, si seveda kaj takega lahko privošči tudi ob tveganju, da tožbo izgubijo. Mene pa lahko ta zgodba poslovno pokoplje,« je pojasnil lastnik in direktor Angisa Marjan Ranc, ki je zemljišče ob novem leškem krožišču (med Petrolovo črpalko in krožiščem) kupil od razvpitega celjskega nepremičninskega mogotca Aleksandra Jančarja. »Res, šli smo na zaupanje in nisem pričakoval nobenih težav, saj sem podobne posle sklenil tudi že z drugimi velikimi trgovci,« je še dejal Ranc.

Lidl je torej od pogodbe takrat odstopil, kupil drugo zemljišče v neposredni bližini, a na drugi strani rondoja tik ob avtocesti ter zgradil zdaj že nekaj časa odprto trgovino. »Predpogodbo smo sklenili z izrecnim pogojem, da mora biti mogoča zgraditev neposrednega dovoza do trgovine iz obstoječega krožišča v Lescah. Ker ta pogoj ni bil izpolnjen, je bila družba Lidl Slovenija kasneje prisiljena iskati druge rešitve, med katerimi se je odločila za obstoječo lokacijo v Lescah, kjer od decembra 2011 uspešno obratuje Lidlova trgovina. Podrobnejših podatkov o vrednosti naložb naših trgovskih centrov vam v skladu s poslovno politiko koncerna in v skladu s pogodbenimi določili ne moremo razkriti,« so pojasnili v Lidlu.

Naj ob tem dodamo, da je zemljišče podjetja Angis od omenjenega krožišča (tistega z znamenito skulpturo v čast Avsenikovi glasbi) oddaljeno približno toliko, če ne celo nekaj manj, kolikor je Lidlova trgovina na drugi strani krožišča, ki tudi nima dovoza neposredno iz krožišča, pač pa, kot vse druge trgovine v tej trgovsko-obrtni coni Lesc, prek dovozne ceste iz krožišča do cone.