Evropska komisija je še novembra lani evroobmočju za letošnje leto napovedovala minimalno 0,1 odstotno rast BDP, vendar je zaradi zaostrenega varčevanja držav in podjetij napoved poslabšala. Tako se bo po podatkih komisije tudi brezposelnost s sprva napovedanih 11,8 odstotka zvišala na 12,2 odstotka. V lanskem letu je bila brezposelnost evroobmočja 11,4 odstotna, so še zapisali.

Gospodarstvo evroobmočja so prizadele krhke javne finance, šibke banke in šepajoča investicijska dejavnost, razlaga Marco Buti, vodja oddelka za ekonomske raziskave v EK. Evropski trg dela je posebno resen problem, dodaja. Po njegovem ima skupek teh težav resne socialne posledice in bo, če bo brezposelnost postala strukturno zakoreninjena, še dodatno vplival na nadaljnje dogajanje.

Komisija je napoved za gospodarsko rast Nemčije, največjega evropskega gospodarstva, porezala za 0,3 odstotne točke in ju zdaj napoveduje le rast v višini polovice odstotka. Kot razlog so v komisiji navedli padec v kumulativnem povpraševanju evroobmočja.

Napoved za leto 2014 je bolj optimistična, saj EK evroobmočju napoveduje 1,4-odstotno gospodarsko rast in 12,1-odstotno brezposelnost. Za območje vseh 27 držav Evropske unije pa komisija za letos napoveduje 0,1-odstotno, za naslednje leto pa 1,6-odstotno rast BDP.