Hkrati s pripravo razvojnih dokumentov na nacionalni ravni namreč tudi na regionalni ravni pospešeno potekajo procesi priprave razvojnih programov in dokumentov, s katerimi se bodo uskladili razvojni cilji v regijah ter določili instrumenti in viri za njihovo uresničevanje, so zapisali na ministrstvu.

Predsednik Razvojnega sveta Pomurske regije Branko Drvarič je na srečanju poudaril, da si v Pomurju želijo hitrejših razvojnih premikov, s katerimi bi nadoknadili razlike v razvitosti z ostalo Slovenijo. Izpostavil je, da si to želijo, da bi ljudje ostali v Pomurju.

Po besedah koordinatorja priprave Regionalnega razvojnega programa Mitje Sankoviča ima Pomurska regija znotraj razvojnih prednostnih nalog identificiranih 19 investicijskih področij, 95 ukrepov in 143 projektov v višini 303 milijoni evrov. Te projekte bodo v nadaljevanju povezali v celostne teritorialne naložbe, regijske projekte ter sektorske in strateške projekte.

Kot je dejal, je bila regija do sedaj zelo uspešna pri črpanju evropskih sredstev. V novi finančni perspektivi svojo priložnost vidijo predvsem v prehrambnih verigah in proizvodnji kmetijskih pridelkov ter v povezovanju razvoja s trajnostnim turizmom.

Generalni direktor Direktorata za regionalni razvoj in evropsko teritorialno sodelovanje Marko Drofenik pa je povedal, da je leto 2013 eno ključnih let evropske kohezijske politike, saj pomeni tako zaključek stare kot začetek priprave na novo finančno perspektivo.

V naslednjem večletnem proračunskem obdobju od 3,3 milijarde evrov, kot jih bo do 2020 imela na razpolago Slovenija, vzhodna Slovenija na razpolago 1,2 milijarde evrov.