Kot smo že poročali v časniku Dnevnik, so kriminalisti zaradi suma oškodovanja banke po neuradnih podatkih ovadili odgovorni osebi v Gorenjski banki.

Gorenjska banka: Navedbe dolžnikov so izmišljene

V Gorenjski banki so danes pojasnili, da imajo v omenjenem spornem razmerju s Hidrio oz. H & R odprtih več pravd, ki bodo po njihovem mnenju pokazale, da so navedbe dolžnikov o fiktivnih posojilnih razmerjih in financiranju Merfina izmišljene.

Preberite še: Kriminalisti ovadili Trčka in Zugwitza

»Predstavniki H & R oz. Hidrie, izkušeni gospodarstveniki podjetij iz skupine, ki je bila v pomembnih poslovnih povezavah z Merkurjem, po mnenju banke pač ne morejo verodostojno zatrjevati, da so zgolj zaradi videza usklajevali posojilno pogodbo z banko, se pogajali o višini obrestnih mer, zagotavljali zavarovanje svojih obveznosti in nadomeščali menice po njihovi uporabi za poplačilo dolga,« so zapisali v banki.

Zavračajo očitke o ponarejanju menic

Dolžnika Hidria in H & R sta banki izročila menice v zavarovanje svojega dolga do banke, oba pa po navedbah uprave Gorenjske banke banki dala pooblastili, da menice izpolni in uporabi za poplačilo svojih terjatev do dolžnikov. Banka je menico izpolnila in uporabila v skladu z obstoječim posojilnim razmerjem ter danim pooblastilom.

Banka tudi zavrača očitke o ponarejanju kakršnihkoli vrednotnic oz. menic. Menično pravo je, kot poudarjajo, strokovno zahtevno in terja veliko pravnega znanja gospodarskega prava, vendar pa po mnenju banke nepoznavanje te tematike nikakor ne bi smelo biti podlaga za kazenske ovadbe.