S tem bo Panasonic pridobil 13 odstotkov delnic Gorenja, je danes ob predstavitvi dolgoročnega strateškega partnerstva v Ljubljani povedal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac. Kot je dodal, je kapitalska injekcija več kot dobrodošla.

Če bodo delničarji na avgustovski skupščini dokapitalizacijo podprli, bo sledil drugi del povečanja osnovnega kapitala, h kateremu bodo najprej povabljeni obstoječi delničarji, ki bodo imeli predkupno pravico, zatem pa tudi novi povabljeni vlagatelji. Vpisna cena zanje bo popolnoma enaka kot za Panasonic, torej 4,31 evra, je zagotovil Bobinac.

Raziskave in razvoj ter prodajna mreža

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, strateško partnerstvo med Gorenjem in Panasonicom temelji na dveh stebrih. Prvi steber sestavljajo skupne aktivnosti na področju raziskav in razvoja ter skupne proizvodne platforme za izbrane skupine proizvodov (pralni stroji, hladilniki ter vgradne pečice), drugi steber pa predstavljajo prodajna mreža, trženjsko znanje in izkušnje z distribucijo po vsej Evropi.

Poleg primarnih dveh stebrov bo partnerstvo vzpostavilo tudi prožne temelje, ki bodo podjetjema omogočali sodelovanje na drugih področjih.

Investicija 10 milijonov evrov

Kot izkaz zaupanja v uspeh partnerstva in predanosti dolgoročnemu poslovnemu sodelovanju bo Panasonic investiral 10 milijonov evrov v manjšinski delež Gorenja, Gorenje pa bo izvedlo dokapitalizacijo ter uvrstilo svoje delnice v sekundarno kotacijo, zato da bi partnerstvo koristilo tako obstoječim kot novim delničarjem.

Strateško partnerstvo bo podjetjema omogočilo, da z ustvarjenimi sinergijami izkoristita konkurenčne prednosti obeh in tako svojim kupcem ponudita več.

Zgodovinski mejnik za Gorenje

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je o tem povedal: »Vzpostavitev strateškega partnerstva s tako ugledno korporacijo, kot je Panasonic, je zgodovinski mejnik za Gorenje in pomemben korak pri uresničevanju strateških usmeritev. Panasonic je eno izmed vodilnih globalnih podjetij s skoraj 100-letno tradicijo, ki ogromno vlaga v razvoj zelenih inovacij; Gorenje, še vedno zavezano svoji dolgoročni viziji samostojnega podjetja, pa je dober poznavalec evropskega trga in njegovih potrošnikov, usmerjeno v dizajn, inovativnost in kakovost. Sinergije na področjih razvoja, proizvodnje in prodaje prinašajo koristi obema družbama, čutili pa jih bodo tako končni uporabniki kot ostali deležniki. Partnerstvo odpira vrsto priložnosti za podjetji, v prihodnjih letih pa se bo še razvijalo. Veselimo se sodelovanja s Panasonicom.«

Delničarji bodo o dokapitalizaciji in vstopu Panasonica odločali na skupščini 23. avgusta

»Pri dokapitalizaciji bodo imeli po enakih pogojih kot Panasonic možnost sodelovati tudi obstoječi delničarji. Eden ključnih ciljev je razdolževanje in tudi zato bomo šli na borzo po svež kapital. Letos smo prodali že za 20 milijonov evrov poslovno nepotrebnega premoženja. Postopek dokapitalizacije bomo podrobneje razložili čez približno dva tedna, ko bomo skupščino sklicali,« tako Bobinac, ki dodaja, da načrtujejo tudi vzporedno kotacijo na varšavski borzi.

Predlagana je dokapitalizacija v višini 40 milijonov evrov.

Na današnji skupščini Gorenja je sicer Tone Prislan, eden nekdanjih vodilnih menedžerjev skupine Gorenje in solastnik menedžerske družbe Igor, želel od Bobinaca pojasnila glede govoric, da bo prišlo do zaprtja oziroma razpustitve Ingorja. »O teh govoricah nisem nič slišal. Če obstajajo take govorice, je to treba razčistiti na skupščini Ingorja, ni pa to vprašanje za skupščino delničarjev Gorenja, je odgovoril Bobinac. Na skupščini so delničarji tudi potrdili predlog, po katerem Gorenje letos ne bo izplačalo dividend. Uprava in nadzorniki so dobili razrešnico za delov letu 2012. Zaradi zahtevnega procesa preselitve proizvodnje ponovno predlagali imenovanje Kpmg, ki že več kot desetletje revidira Gorenje. Kad in mali delničarji, ki jih zastopa društvo Mds napovedali, da imenovanja Kpmg ne bodo podprli.

Predlog za imenovanje revizorja ni bil sprejet. Proti je glasovalo 52 odstotkov na skupščini prisotnih delničarjev. O revizorju bodo delničarji ponovno odločali na avgustovski dokapitalizacijski skupščini.

Za novega člana nadzornega sveta je bil imenovan predsednik uprave Kapitalske družbe (KD) Bachtiar Djalil.

Gorenje in Panasonic bosta sodelovala na področjih raziskav in razvoja, proizvodnje in prodaje

Predsednik upravnega odbora in direktor podjetja Panasonic Europe Laurent Abadie je sklenitev strateškega partnerstva komentiral: »S svojo predanostjo razvoju inovativnih in visoko kakovostnih proizvodov usmerjenih v dizajn je Gorenje idealen partner za Panasonic. Veselimo se sodelovanja, s katerim bomo izgradili trdno in dolgoročno platformo za rast, ki bo omogočila krepitev obeh organizacij in razvoj novih prednosti na evropskem trgu gospodinjskih aparatov. Z združitvijo komplementarnih tehnologij v proizvodih in proizvodnih procesih, prodajnih kanalov ter trženjskega znanja bomo kupcem v Evropi in Rusiji v prihodnje ponudili napredne, pametne in zelene aparate.«

Gorenje in Panasonic bosta sodelovala na področjih raziskav in razvoja, proizvodnje in prodaje, sprva pa bo poudarek predvsem na (i) skupnem razvoju nove generacije pralnih strojev za distribucijo na trgu EU; (ii) proizvodnji hladilnikov pod blagovno znamko Panasonic za distribucijo v EU, Rusiji ter drugih trgih nekdanje Skupnosti neodvisnih držav (oz. nekdanje Sovjetske zveze); ter (iii) možnostih skupne distribucije izbranih vgradnih kuhinjskih aparatov pod blagovno znamko Panasonic v Evropi in Gorenjevi proizvodnji vgradnih pečic.