Z včerajšnjimi imenovanji obeh državnih sekretarjev so se po skoraj dveh mesecih »prostega teka« vendarle začele risati silnice vpliva na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, ki ga vodi Samo Omerzel.

Vlada je tako za državnega sekretarja, ki bo zadolžen za energetiko, včeraj določila Bojana Kumerja, vodjo službe za prodajo v Sloveniji v družbi Gen-I. Njegovo imenovanje pomeni vsaj etapno zmago za Roberta Goloba, predsednika uprave Gen-I in podpredsednika Pozitivne Slovenije (PS). Čeprav je stranka Alenke Bratušek pred oblikovanjem vlade Državljanski listi (DL) prepustila vodenje resorja, ki zajema tudi energetiko, pri čemer je v zameno iztržila imenovanje »svojega« državnega sekretarja, se je uresničevanje dogovora med PS in DL v zadnjih dveh mesecih na veliko zatikalo. Potem ko je Omerzel blokiral predlog, po katerem bi državni sekretar postal Samo Žolger, ki prav tako prihaja iz Gen-I, se je kratek čas omenjala celo možnost, da bi PS ta položaj zamenjala za katerega drugega iz »kvote« DL, a je nato očitno padla v vodo.

Nove kadrovske menjave se na področju energetike obetajo že v naslednjih dneh. Stolček naj bi se namreč močno tresel dosedanjemu vodji direktorata za energijo Julijanu Fortunatu. Čeprav velja slednji za »tehnokrata« brez političnega vpliva, naj bi želel Omerzel na njegov položaj imenovati Danijela Levičarja, nekdanjega predsednika nadzornega sveta Gena Energije v času vlade Boruta Pahorja. Položaj vodje energetskega direktorata je pred časom spet pridobil na pomembnosti, saj je vlada iz procedure umaknila predlog sprememb energetskega zakona in se odločila, da bo pripravila novega.

Omerzel je sicer včeraj dobil še enega državnega sekretarja – Bojana Babiča. Gre za nekdanjega dolgoletnega uslužbenca ministrstva za obrambo, v začetku devetdesetih letih pa naj bi bil tudi vodja protiobveščevalne enote pri varnostno-obveščevalni službi ministrstva (Vomo). Vsaj pred leti je Babič veljal za kader iz kroga Janeza Janše. V času njegove prve vlade se je zaposlil v Petrolu, natančneje v kabinetu takratnega predsednika uprave Marka Kryžanowskega, kot svetovalec za varnost in južne trge, vodil pa je tudi Petrolovo družbo na Kosovu. Omerzela sicer s Petrolom povezuje posel na Hrvaškem. Leta 2011 je namreč hrvaški Petrol za vzdrževalca bencinskih servisov na Hrvaškem izbral podjetje Eol Grupa (nekoč Ultra Karlovac), ki ga je od aprila tega leta vodil Omerzel, njegov aktualni lastnik pa je vplivni poslovnež Aljoša Roksandić.