Goldman Sachs je tako že četrta ameriška banka, ki je v najnovejši sezoni objavljanja poslovnih poročil pozitivno presenetila trge. Pred tem so sorazmerno spodbudne poslovne izide objavile JP Morgan Chase, Citigroup in Wells Fargo.

Analitiki so po poročanju tujih tiskovnih agencij pričakovali, da bo Goldman Sachs, eden zmagovalcev minule svetovne finančne krize, poročal o rahlem upadu dobička.

Velikan je nasprotno v prvih treh mesecih leta z 2,2 milijarde dolarjev čistega dobička in 10,1 milijarde dolarjev prihodkov izboljšal rezultate iz lanskega prvega trimesečja. Takrat je pridelal 2,1 milijarde dolarjev dobička in 9,9 milijarde dolarjev prihodkov.

V investicijskem bančništvu, ki je eden od Goldmanovih stebrov, je banka ob večjem številu prevzemov in združitev na ameriškem kapitalskem trgu zabeležila 35-odstotno rast prihodkov. Precejšnjo rast je beležila tudi pri naložbenem upravljanju. Po drugi strani je banka o slabših rezultatih poročala pri delovanju na valutnih in surovinskih trgih.

Dobri četrtletni rezultati so v veliki meri posledica rasti prihodkov pri vlaganju in posojanju lastnih sredstev, medtem ko je pri delovanju za druge stranke banka zabeležila 10-odstotni padec prihodkov.

Prvi mož Goldman Sachsa Lloyd Blankfein je rezultate ocenil za "v splošnem solidne", a tako kot pred tem že Citigroup in JP Morgan Chase postregel tudi z nekaj previdnosti. Tveganja za makroekonomsko stabilnost so bila v četrtletju občutna in so omejevala dejavnost podjetij in vlagateljev, je opozoril.