V Perutnini Ptuj pod vodstvom Romana Glaserja so se očitno dokončno podali v boj z upravo Merkurja in ne nameravajo več čakati na sodni razplet spora med obema družbama. Pet let po lastniški povezavi ptujske prehrambne skupine in nakelskega trgovca so namreč v Perutnini Ptuj včeraj objavili razpis za prodajo 24-odstotnega paketa delnic družbe, ki je v lasti Merkurja.

Zamenjavo delnic Merkurja za delnice Perutnine Ptuj je Glaser zahteval že sredi julija 2010, mesec dni po razrešitvi Bineta Kordeža s položaja predsednika uprave. Toda nova uprava Merkurja opcijske pogodbe, s katero sta Glaser in Kordež lastniško prepletla obe družbi in si s tem pocenila (delni) menedžerski prevzem, ne priznava, saj je bila za nakelsko družbo škodljiva, Kordež pa naj bi z njeno sklenitvijo prekoračil svoja pooblastila.

Razpisa za prodajo njihovih delnic Perutnine Ptuj v Merkurju včeraj niso želeli komentirati, češ da gre za enostransko potezo uprave ptujske družbe. Kot so še dodali, je Merkur trenutno v postopku ponovne prisilne poravnave, unovčenje opcijske pogodbe pa ni del načrta finančnega prestrukturiranja. O prodaji delnic Perutnine Ptuj, za katere je Merkur pod Kordežem odštel kar 25,8 milijona evrov, bi torej po ocenah pravnikov moralo odločati sodišče. Razpisni pogoji, ki so jih določili v Perutnini Ptuj, so sicer zelo ohlapni. Na kupnino so namreč v Perutnini pripravljeni čakati celo dve leti od sklenitve prodajne pogodbe, namesto denarja pa so pripravljeni sprejeti tudi »drugo premoženje«.

Toda odločitev za prodajo Merkurjevih delnic Perutnine Ptuj bi utegnila biti za upravo ptujske skupine zelo tvegana, saj med drugim odpira tudi pot za vložitev odškodninskih tožb zaradi oškodovanja družbe in prekoračitve pooblastil. Preden bi Perutnina Ptuj prodala delnice zunanjemu vlagatelju, bi morala namreč te najprej odkupiti od Merkurja, vendar bi s tem kršila zakon o gospodarskih družbah, ki nakup lastnih delnic omejuje na največ deset odstotkov. Poleg tega Glaser soglasja skupščine delničarjev za nakup lastnih delnic in njihovo preprodajo nima. Dodatno težavo bi utegnila imeti Perutnina Ptuj tudi, če za delnice ne bi iztržila manj kot 25,8 milijona evrov, povečano za petletne stroške financiranja. V tem primeru bi namreč delničarji proti upravi lahko vložili odškodninske tožbe in zahtevali povrnitev škode, tožbo pa bi v imenu družbe morala financirati kar Perutnina Ptuj.

Za Glaserjevo upravo so neugodni tudi izsledki revizorjev družbe BDO. Ti so že sredi leta 2012 ocenili, da je imel koristi od tega posla zlasti Holding PMP (v lasti menedžerjev ptujske skupine). Merkur bi moral na skupščinah glasovati v skladu z navodili uprave ptujske družbe, ki je na tak način obvladovala več kot tretjino lastništva.