»Smo proti koncu usklajevanja in dogovor bo podpisan,« je danes popoldne povedal Gašpar Mišič. Dogovarjajo se med drugim o tem, do kdaj morajo določene stvari izpolniti lastniki, banke in države, je dejal koordinator iskanja rešitve za Cimos, podrobnosti pa razkril.

Konkretna vsebina dogovora bo znana, ko bo ta dokončno usklajen. Kdaj jo bodo predstavili javnosti, zaenkrat še ni znano.

Janša podvomil v reševanje podjetja

Predsednik SDS Janez Janša je na današnji novinarski konferenci spomnil, da je bil primer koprskega Cimosa že na mizi prejšnje vlade. Vendar pa je želela ta pred odločitvijo preveriti še skladnost z evropsko zakonodajo in dobiti jamstva, da se bo s pomočjo podjetje res rešilo. Teh jamstev niso dobili in Janša dvomi, da je to uspelo novi vladi.

Janša tako sumi, da se je šlo v reševanje težavnega finančnega položaja Cimosa na način, da »tega denarja država ne bo dobila nazaj«.

35 milijonov evrov

Vlada je minuli teden sprejela sklep o odobritvi državnega poroštva za 35 milijonov evrov kratkoročnih bančnih posojil Cimosu.

Del rešitve naj bi zagotovila tudi novela zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah, ki jo je v sredo sprejel DZ in ki k možnim pomočem dodaja kapitalsko naložbo s konverzijo terjatev iz naslova danih posojil in plačanih poroštev v lastniški delež, poleg tega pa omogoča pomoč tudi podjetjem, kjer ima država več kot četrtinski delež, in ukinja zgornji znesek višine državne pomoči, ki je bil doslej postavljen pri 10 milijonih evrov.

Cimos, ki na ravni skupine zaposluje okoli 7000 ljudi, od tega okoli 3000 v Sloveniji, je v težkem finančnem položaju in sam v kratkem roku ne more zagotoviti potrebnih likvidnostnih sredstev. Dolg do bank, neuradno naj bi jih bilo 19, naj bi znašal okoli 400 milijonov evrov.