»Brez vključitve zasebnih zdravstvenih sredstev, zlasti v današnjih ekonomskih okoliščinah, enostavno ne bo šlo. Doslej izdelani izračuni kažejo, da javni sistem tudi z izpeljavo nekaterih napovedanih sprememb ni vzdržen in se bo v roku leta in pol zagotovo zlomil,« je ob predstavitvi lanskoletnih rezultatov povedal predsednik uprave Adriatica Slovenice Gabrijel Škof in opozoril, da bi bile potrebne »predvsem sistemske spremembe, za katere pa politiki nikakor ne uspe zbrati dovolj energije, volje in odločnosti«.

Kritika predsednika uprave druge največje slovenske zavarovalnice je bila usmerjena zlasti v načrte države, ki že dlje časa preučuje možnosti za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Od teh premij je v veliki meri odvisna tudi Adriatic Slovenica, ki ima pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju četrtinski tržni delež.

Prvi mož zavarovalnice, ki je v lasti KD Group, se je tako zavzel za aktivno vlogo prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnic pri reformi slovenskega zdravstvenega sistema. »V več kot 20 letih našega delovanja smo se veliko naučili in pridobili mnogo izkušenj, tako doma kot tudi iz tujine,« pravi in dodaja, da bi bila edina rešitev dogovor, kako delovati v vmesnem obdobju leta in pol do dveh, v tem času pa skupaj pripraviti resnejšo reformo zdravstvenega sistema.

V Adriaticu Slovenici so sicer lani zbrali za 306 milijonov evrov premij in izplačali za 218 milijonov evrov škod. Tržni delež so tako povečali na 15,5 odstotka, zaradi združitve s KD Življenjem pa se je število zaposlenih povečalo na 1055. Prav združitev z nekdaj sestrsko zavarovalnico je Škof označil za najpomembnejši poslovni dogodek lanskega leta.

V prvem trimesečju letos je zavarovalnica zbrala za 77 milijonov evrov premij ter izplačala za 50 milijonov evrov zavarovalnin in odškodnin, kar je nekoliko slabši izid kot v enakem obdobju lani, kar Škof pripisuje splošnemu padcu zavarovanj in krizi. »Na področju premoženjskih zavarovanj prihaja do rahlega padca, na področju življenjskih pa je ta precej večji,« pojasnjuje. »Če gledamo perspektive, pa so te zagotovo bistveno večje na področju življenjskih, pokojninskih in tudi zdravstvenih zavarovanj,« še pravi Škof.