Francoski kontrolorji zračnega prometa danes začenjajo tridnevno stavko, s pomočjo katere bodo izrazili nasprotovanje načrtom Bruslja, ki želi pospešiti proces vzpostavljanja vseevropskega sistema nadzora zračnega prometa.

Število letov od danes do četrtka zvečer zmanjšano za 50 odstotkov

Francoska agencija za civilno letalstvo je letalske družbe, ki letijo na letališča v Parizu, Lyonu, Nici, Marseillu, Toulousu in Bordeauxu, obvestila, da morajo število letov od danes do četrtka zvečer zmanjšati za 50 odstotkov. S tem želijo preprečiti prevelike težave na letališčih, kjer bo največ motenj v prometu.

Francoskim kontrolorjem naj bi se s simboličnimi akcijami v znak podpore v sredo pridružili tudi kolegi iz nekaterih drugih evropskih držav, vključno z Belgijo, Madžarsko, Italijo in Portugalsko. Slovenski kontrolorji se protestnim akcijam in stavki francoskih kolegov ne bodo pridružili, so za STA povedali na Kontroli zračnega prometa Slovenije.

Projekt enotnega evropskega neba

Stavka francoskih kontrolorjev bo sovpadala z današnjim govorom evropskega komisarja za promet Siima Kallasa, ki naj bi uradno predstavil načrtovane spremembe evropske zakonodaje, ki bi pospešile prenos izvajanja nekaterih funkcij nacionalnih kontrol zračnega prometa na osrednji organ v Bruslju - Evropsko agencijo za varnost zračnega prometa Eurocontrol. Gre za projekt t. i. enotnega evropskega neba.