Francoski BDP je v prvem četrtletju na letni ravni beležil 0,4-odstotni padec, potem ko se je v zadnjem četrtletju lani po popravljenih podatkih skrčil za 0,3 odstotka, podatke tamkajšnjega statističnega urada INSEE povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Francozi vseeno pričakujejo rast ob koncu leta

Finančno ministrstvo kljub neoptimističnemu vstopu gospodarstva v leto 2013 vseeno pričakuje rast ob koncu leta. Gospodarstvo naj bi se tako po ocenah letos okrepilo za 0,1 odstotka.

Francosko gospodarstvo, ki je drugo največje v Evropi, se sooča z rekordno visoko brezposelnostjo in šibkim domačim povpraševanjem.

Tudi območje evra z 0,2-odstotnim padcem BDP

Območje evra je v prvem letošnjem četrtletju na ravni trimesečja beležilo 0,2-odstoten padec bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko se je v celotni uniji gospodarstvo skrčilo za 0,1 odstotka, je v prvi oceni danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Na letni ravni je bil padec v območju evra enoodstoten, v uniji pa 0,7-odstoten.

Rezultat je slabši od pričakovanj analitikov, ki so za območje skupne evropske valute napovedovali 0,1-odstotno krčenje BDP. Evrsko območje tako še naprej ostaja v recesiji.

V zadnjem lanskem četrtletju se je BDP v območju evra na ravni trimesečja znižal za 0,6 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 0,5 odstotka. Na letni ravni je bil padec gospodarske aktivnosti v območju skupne evropske valute takrat 0,9-odstoten, v uniji pa 0,6-odstoten.

Največje krčenje gospodarske aktivnosti na letni ravni je zabeležila Grčija

Najvišji padec BDP na četrtletni ravni med državami EU je zabeležil Ciper, ki je bil nazadnje deležen mednarodne pomoči. Ciprsko gospodarstvo je na četrtletni ravni utrpelo 1,3-odstotno krčenje, medtem ko se je BDP na letni ravni znižal za 4,3 odstotka.

Največje krčenje gospodarske aktivnosti na letni ravni pa je zabeležila Grčija, in sicer 5,3-odstotnega. Eurostat podatka o gibanju BDP v prvem trimesečju na četrtletni ravni ne navaja. Finančno ministrstvo za letos napoveduje 4,3-odstotni padec BDP, prihodnje leto pa naj bi se država vrnila k vsaj 0,2-odstotni rasti. Lani je to gospodarstvo beležilo 6,4-odstotno krčenje.

Grčijo, ki izvaja stroge fiskalne zaveze kot pogoj za pomoč, je v torek sicer doletelo znižanje bonitetne ocene s strani bonitetne hiše Fitch za eno stopnjo na B-.

Italija bi se utegnila znajti v enakem položaju kot ostale ranljive države

Padec gospodarske aktivnosti med državami, ki so bile deležne mednarodne pomoči, sta beležili tudi Španija in Portugalska, medtem ko Eurostat za Irsko še nima podatka.

Špansko gospodarstvo se je v prvem trimesečju na četrtletni ravni skrčilo za 0,5 odstotka in na letni ravni za dva odstotka, medtem ko je portugalski BDP na četrtletni ravni beležil 0,3-odstotni padec in na letni ravni 3,9-odstotnega.

S padcem BDP se je soočila tudi Italija, za katero se nekateri analitiki bojijo, da bi se utegnila znajti v enakem položaju kot ostale ranljive države, ki so že zaprosile za pomoč. Na četrtletni ravni je bil padec gospodarske aktivnosti 0,5-odstoten, kar je več od napovedi analitikov - ti so namreč pričakovali 0,3-odstotno krčenje. Na letni ravni se je gospodarstvo skrčilo za 2,3 odstotka.

V Italiji se delež brezposelnih giblje okoli 11 odstotkov

Za tretje največje evropsko gospodarstvo je to že sedmo četrtletje zapored, ko se je BDP skrčil. Na padec gospodarske aktivnosti je po podatkih italijanskega statističnega urada Istat vplivalo krčenje industrije in storitev.

Italija se še vedno sooča z visokim deležem brezposelnih, ki se giblje okoli 11 odstotkov. Stopnja brezposelnosti naj bi po ocenah Istata prihodnje leto narasla na rekordnih 12,3 odstotka.