Francija, ki svojo kulturo ščiti pred ameriškim vplivom -ta bi bi na trg prišel prek novih izdelkov in storitev - nasprotuje pridružitvi k 26 evropskim vladam, ki želijo pogovore pričeti v začetku julija. Država namreč zahteva, da se filmi in digitalne vsebine izvzamejo iz vsebine pogovorov.

Evropski gospodarski ministri potrebujejo francosko podporo ne samo, ker je slednja drugo največje evropsko gospodarstvo, temveč ker evropska zakonodaja veleva, da imajo spremembe zakonodaje, ki se navezujejo na kulturno področje, soglasno podporo držav članic.

Zagovornici prostotrgovinskega sporazuma, Nemčija in Velika Britanija, menita, da je sprejem sporazuma, ki bi tako postal največji prostotrgovinski sporazum na svetu, bistvenega pomena. Posebno sedaj, ko je velik del zahodne Evrope v globoki recesiji.

EU in ZDA skupaj predstavljata polovico svetovne gospodarske moči in tretjino celotne svetovne trgovinske izmenjave, piše Reuters. Organ, ki običajno odloča o trgovinskih sporazumih, Evropska komisija, je zaradi kulturnega vprašanja pripravljena velik del pogovorov prepustiti državam članicam.

Predlog o prosti trgovini med EU in ZDA je na mizah evropskih uradnikov že tri desetletja, vendar ga je Francija v devetdesetih letih enkrat že zatrla.