Stopnja brezposelnosti se je v drugem največjem gospodarstvu v območju evra med oktobrom in decembrom v primerjavi s četrtletjem pred tem okrepila za 0,4 odstotne točke, podatke urada povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Zmanjšanje brezposelnosti je sicer ena glavnih prioritet francoskega predsednika Francoisa Hollanda.

V Grčiji brezposelnost lani višja za pet odstotnih točk

Grčija je lansko leto sklenila s 26,4-odstotno brezposelnostjo. Decembra je na mesečni ravni zabeležila padec za 0,2 odstotne točke, na letni ravni pa rast za pet odstotnih točk, je danes objavil grški statistični urad Elstat. Povprečna stopnja brezposelnosti v območju evra je medtem pri 11,7 odstotka.

Decembra je bilo v Grčiji brezposelnih okoli 1,321 milijona ljudi. V državi, ki šteje 11 milijonov prebivalcev, naj bi jih delalo le 3,7 milijona, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zadnjem lanskem mesecu je bilo brez dela rekordnih 57,5 odstotka mladih pod 25. letom. Brezposelnost med ženskami je bila 29,3-odstotna, med moškimi pa 24,3-odstotna.

Elstat je danes revidiral tudi podatek za november. Brezposelnost tedaj ni znašala rekordnih 27 odstotkov, kot je kazala prva ocena, temveč 26,6 odstotka.

Grški trg dela so prizadeli zlasti ostri varčevalni ukrepi, katerih cilj je znižati javni dolg. Hkrati država že šesto leto beleži recesijo, gospodarska aktivnost pa se je od leta 2008 skrčila že za 22 odstotkov.