Februarske predčasne volitve v Italiji, na katerih je poraz doživel Mario Monti, ki je na čelu tehnične vlade izpeljal pomembne reforme, niso dale jasnega zmagovalca. Pri Fitchu zato menijo, da je malo možnosti, da bo stabilna vlada oblikovana v nekaj tednih, opozarjajo pa tudi, da bi se lahko šibka vlada počasneje odzivala na domače in zunanje gospodarske šoke.

"Podatki za zadnje četrtletje lanskega leta potrjujejo, da je recesija v Italiji ena najglobljih v Evropi," so zapisali v agenciji. Rimu za letos napovedujejo 1,8-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko se je lani skrčil za 2,4 odstotka.

Fitch zaradi globlje recesije in negativnih učinkov, ki jih ima krčenje gospodarstva na proračunski primanjkljaj, napoveduje, da se bo javni dolg Italije letos povzpel na skoraj 130 odstotkov BDP. Sredi lanskega leta so pri Fitchu napovedovali, da bo znašal 125 odstotkov BDP.

Evropska komisija je v nedavno objavljeni zimski napovedi poslabšala napovedi za Italijo. Za letos ji napoveduje enoodstoten upad gospodarske dejavnosti, kar je 0,5 odstotne točke večji padec od novembrskih ocen, prihodnje leto pa naj bi se tretje največje evrsko gospodarstvo vendarle vrnilo k rasti. BDP naj bi pridobil 0,8 odstotka.