Fitch je v obrazložitvi ocene zapisal, da je ameriško gospodarstvo zelo produktivno, diverzificirano in finančno dobro stoječe, če je to potrebno, se lahko država zateče k fleksibilni denarni politiki in politiki obrestnih mer, domači kapitalski trgi pa so likvidni. Agencija je upoštevala tudi vladavino prava ter visoko raven politične in socialne stabilnosti v državi.

Fitch je ocenil tudi, da je ameriško gospodarstvo v vse boljši kondiciji, razmere na nepremičninskem trgu se izboljšujejo, brezposelnost pa počasi upada. Bonitetna hiša je celo prepričana, da je ameriško gospodarstvo bolj dinamično in odporno na šoke kot druge države z najvišjo bonitetno oceno AAA. To ima npr. tudi Nemčija.

Obeti ostajajo negativni, ker se nadaljuje negotovost glede obetov za sprejetje dodatnih ukrepov za znižanje primanjkljaja, ki so potrebni, če želi država na srednji oz. dolgi rok znižati javni dolg. Fitch bo primernost bonitetne ocene ZDA znova preveril konec letošnjega leta, pričakuje pa, da bo negativne obete popravil na bolje.

Agencija ocenjuje, da se bo ameriško gospodarstvo letos okrepilo za 1,9 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se rast bruto domačega proizvoda pospešila na 2,8 odstotka. V obdobju 2015-2017 naj bi v povprečju znašala tri odstotke, nato pa naj bi se ustalila pri pričakovanem dolgoročnem trendu, ki je pri 2,25 odstotka, je še zapisala agencija.