Agencija je ohranila oceno za NLB in NKBM v luči morebitne nadaljnje podpore države, če bo ta potrebna, zaradi njunega sistemskega pomena, dosedanje pomoči ter stoodstotnega lastništva države, je zapisano v sporočilu Fitcha.

Posegel v oceno vitalnosti treh največjih slovenskih bank

Fitch je s to odločitvijo sledila napovedanim in do zdaj izvršenim ukrepom slovenske vlade za krepitev bančnega sektorja. Pri oceni za NLB in NKBM so obeti negativni, za Abanko pa pozitivni, kar odraža nadaljnje možnosti njenega zvišanja, potem ko bo Evropska komisija dokončno potrdila napovedane ukrepe države.

Fitch je posegel v oceno vitalnosti treh največjih slovenskih bank. Zaradi velikega obsega dokapitalizacije, razlastitve obstoječih delničarjev in odpisa podrejenega dolga so oceno v Fitchu s ccc za NLB in NKBM oz. c za Abanko najprej znižali na f, kar pomeni, da so banke dejansko nasedle.

Opazovalni seznam s pozitivnimi obeti

Nato so jim oceno zvišali na b-, ob tem pa jih uvrstili na opazovalni seznam s pozitivnimi obeti, kar pomeni, da bi se lahko ocena vitalnosti še zvišala. To bo odvisno od gibanja slabih posojil, ki bodo ostala v bilancah bank, izpostavljenosti kapitalske ustreznosti na nove slabitve in rezervacije ter njihove obete za poslovanje.

Na oceno bodo vplivali še dejavniki, kot so gibanja v slovenskem gospodarstvu, spremembe v korporativnem upravljanju in privatizacijski obeti. Ocene treh bank naj bi v Fitchu ponovno proučili do konca aprila, pri čemer bo v primeru Abanke to odvisno od dinamike nadaljnjih ukrepov za pomoč banki.

Zagotavljanje varnosti in stabilnosti poslovanja

V Abanki navajajo, da bodo kot sistemsko pomembna banka s stabilnim dobičkom iz poslovanja še naprej posebno pozornost namenjali zagotavljanju varnosti in stabilnosti poslovanja ter svoje poslovanje prilagajali spremenjenim okoliščinam na trgu. Banka bo nadaljevala z izvedbo ukrepov, ki pozitivno vplivajo na količnike kapitalske ustreznosti, so sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Skladno s pričakovanji Evropske komisije, ki je odobrila dokapitalizacijo banke s strani države, je v pripravi tudi program prestrukturiranja banke. Program prestrukturiranja bo vključeval tudi prenos slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank ter dodatno dokapitalizacijo, ki bo izvedena s strani države po izdaji dokončne odločbe Evropske komisije.