Sestanek, ki je del priprav na septembrsko srečanje najrazvitejših in najhitreje rastočih držav skupine G20, predstavlja vrhunec ruskega predsedovanja skupini. Sogovorniki bodo največ pozornosti namenili krepitvi sodelovanja na področju davčnih utaj in regulaciji finančnega sektorja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po neuradnih virih je prioriteta sestanka v Moskvi utreti pot večji transparentnosti in večji učinkovitosti ukrepov proti državam, ki imajo nekooperativne pravne sisteme.

Danes naj bi generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria predstavil poročilo OECD o znižanju davčnih osnov in prenosu dobička.

Osrednji cilj je stopiti na prste različnim tehnikam davčne optimizacije, ki multinacionalkam omogočajo plačilo minimalnih davkov. Med podjetji, na katere leti največ kritik glede sicer zakonitega, a kontroverznega načina poslovanja, ko podjetja prijavljajo visoke dobičke v državah z nizko obdavčitvijo, so tudi ameriški giganti Google, Amazon in Starbucks.

Tovrstne prakse so še posebej občutljiva tema v državah, ki jih je kriza močno prizadela, in kjer varčevalni ukrepi vključujejo predvsem dvig davkov.

Tema pogovorov v Moskvi bodo tudi splošne gospodarske razmere v svetu. Članice območja evra se še naprej spopadajo z recesijo, ameriško gospodarstvo pa si prizadeva za nadaljevanje okrevanja. Gospodarska rast držav v razvoju, ki so bile v preteklih letih gonilo globalnih aktivnosti, kaže znake upočasnitve. Zaskrbljujoča je predvsem upočasnjena gospodarska rast Kitajske.

»Ena od osrednjih tem na dnevnem redu bo iskanje novih možnosti investiranja v ekonomsko rast,« je še pred začetkom srečanja dejal ruski finančni minister Anton Siluanov. »Naša glavna naloga je povezati sklade zasebnih in institucionalnih investitorjev. Brez dolgoročnih investicij ne bomo mogli zagotoviti visokih stopenj gospodarske rasti.«