Izjava FOMC, ki ni bila sprejeta soglasno, pravi, da se pogoji na trgu delovne sile še naprej izboljšujejo, a stopnja brezposelnosti pri 7,6 odstotka ostaja povišana. Potrošniška poraba in poslovna vlaganja še naprej rastejo, vendar pa proračunska politika ovira gospodarsko rast.

To je neposredna kritika višjih davkov in avtomatičnih proračunskih varčevalnih ukrepov, ki sta jih zakuhala kongres in Bela hiša.

FOMC pravi, da je inflacija pod nadzorom, in pričakuje, da se bo stopnja brezposelnosti postopoma zniževala na raven, ki je v skladu z dolgoročnim ciljem monetarne politike, to je dva odstotka.

FOMC poudarja, da je njegov mandat vzpodbujanje maksimalne zaposlenosti ob ohranitvi cenovne stabilnosti, zato se bo sedanji program odkupovanja hipotekarnih vrednostnih papirjev v višini 40 milijard dolarjev na mesec in odkupovanja obveznic finančnega ministrstva v višini 45 milijard dolarjev na mesec nadaljeval.

FOMC bo pozorno spremljal informacije o razvoju dogodkov in nadaljeval s programom, dokler se obeti za izboljšanje trga delovne sile bistveno ne izboljšajo, obenem pa obeti za inflacijo ostanejo nizki. Glede na razvoj dogodkov bo FOMC potem program prilagajal z zmanjšanjem ali višanjem obsega odkupovanja obveznic in vrednostnih papirjev.

FOMC pri tem pojasnjuje, da bo ključna obrestna mera ostala nizka še precej časa po tistem, ko se bo končal program odkupovanja obveznic in vrednostnih papirjev. Vse dokler se stopnja brezposelnosti ne spusti pod 6,5 odstotka, obeti za inflacijo v roku enega do dveh let pa se ne dvignejo nad 2,5 odstotka.

Proti izjavi sta glasovala člana FOMC James Bullard in Esther George. Bullard se je zavzel za odločnejšo obrambo cilja inflacije dveh odstotkov, Georgeova pa meni, da se bodo zaradi monetarne politike povišali dolgoročni obeti za inflacijo. Odločitev FOMC zdaj na novinarski konferenci pojasnjuje predsednik Federal Reserve Ben Bernanke.

Banka Federal Reserve je danes izdala tudi nove ocene o obetih za gospodarsko rast, inflacijo in stopnjo brezposelnosti. Centralni bankirji pričakujejo, da se bo stopnja brezposelnosti že prihodnje leto znižala na med 6,5 do 6,8 odstotka, kar bi pomenilo, da se bodo morda obresti začele višati leta 2015. Za leto 2015 Federal Reserve napoveduje med 5,8- do 6,2-odstotno stopnjo brezposelnosti, za letos pa še vedno med 7,2 do 7,3 odstotno.

Letošnja inflacija bi naj bila le med 0,8 do 1,2 odstotka. Federal Reserve je marca ocenila, da bo inflacija letos med 1,3 do 1,7 odstotna. Za leto 2014 pa Fed napoveduje med 1,4- do 2,0-odstotno inflacijo, za leto 2015 pa med 1,6 do 2,0 odstotko.

Gospodarska rast bo v prihodnjem letu znašala med tri do 3,5 odstotka, v oceni marca pa je Federal Reserve napovedovala rast med 2,9 do 3,4 odstotka.