FAZ poudarja, da se možnost, da bo Slovenija zaprosila za pomoč območja z evrom, še naprej krepi. Njen dramatičen položaj se najbolje kaže na nepremičninskem trgu, pišejo.

V Sloveniji se število nepremičninskih transakcij zmanjšuje, cene pa padajo. »Vse to na enem od najatraktivnejših področjih srednje Evrope,« piše FAZ.

V nasprotju s stanjem v Španiji so v Sloveniji nepremičnine v času razcveta trga ostale v domačih rokah. Med letoma 2004 in 2011 je bilo manj kot 4000 stanovanj prodanih tujcem. FAZ to po eni strani pripisuje dejstvu, da je obmorskih nepremičnin le malo, pa tudi cenam, ki so zelo hitro dosegale raven EU. Med letoma 2004 in 2007 so se na letni ravni zviševale po 17-odstotni stopnji.

FAZ tudi ugotavlja, da so ekspanzije kreditov, baloni in potop Slovenije vse posledica domačih odločitev. Slovenske banke, od katerih so največje še vedno v lasti države, so dajale denar »politično dobro povezanim oligarhom, ki so z njim pokupili celotne industrijske branže«. V luči tega dejstva bi lahko bil delež nepremičninskega balona pri akumulaciji slabih kreditov skromen, a ga ne gre zanemariti, piše časnik.

Sedaj so se stanovanja občutno pocenila, a promet vseeno močno upada. Kriza na nepremičninskem trgu odraža negativno spiralo slovenskega gospodarstva in jo zaostruje. Naraščajoča brezposelnost, sploh med mladimi, pomeni vse manjše povpraševanje. Po hipotekarnih kreditih praktično ni več povpraševanja, v luči kreditnega krča pa jih je tudi izjemno težko dobiti.

FAZ ugotavlja, da želi premierka Alenka Bratušek uvesti davek na nepremičnine, obenem pa se spogleduje z idejo ustanovitve državnega gradbenega podjetja. FAZ pri tem izpostavlja pisanje časnika Finance, ki svari pred tako potjo. S kapitalskimi injekcijami se umirajočega nepremičninskega trga ne da rešiti. Le temeljita reforma trga dela lahko pripelje do krepitve povpraševanja, zaključuje članek.