Izgubljena produktivnost in hitro naraščajoči izdatki za zdravstvo, povezani z debelostjo, svetovno gospodarstvo stanejo okoli 1400 milijard dolarjev (1100 milijard evrov) letno, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Izboljšanje prehrane bi okrepilo zaslužke, pri čemer FAO razmerje med vložkom in koristmi ocenjuje na skoraj ena proti 13.

Na svetu je sedaj pretežkih 1,4 milijarde ljudi, od tega je tretjina debelih. Medtem pa je 12,5 odstotka svetovne populacije oz. 868 milijonov ljudi še vedno podhranjenih.

FAO opaža, da je bil v zadnjih letih dosežen določen napredek pri zmanjševanju svetovne lakote, medtem pa izboljšanje kakovosti hrane v številnih državah še vedno ni na listi prioritet. »Mogoče je izkoreniniti lakoto v smislu prenizkega vnosa kalorij, a veliko težje je izboljšati hranljivo vrednost,« je izpostavil pomočnik generalnega direktorja FAO Jomo Sundaram.

Trenutno ima največji delež debelih ljudi Mehika

Težava je po navedbah strokovnjakov kompleksna, saj se nekatere države hkrati borijo s podhranjenostjo na eni in debelostjo na drugi strani. Organizacija tako poziva k večji raznolikosti hrane in kmetijskim sistemom, ki ne bodo tako močno usmerjeni v proizvodnjo žit.

»Preostala hranljiva živila, kot so sadje, zelenjava, ribe, meso in jajca bi morali postati ključni pridelki, katerih proizvodnja bi se morala povečati,« je poudaril direktor ekonomske veje FAO Kostas Stamulis.

V agenciji se ob tem zavedajo, da urbanizacija, sedeči življenjski slog in vse večja dostopnost vnaprej pripravljene hrane predstavljajo velik izziv za oblikovalce politik, ki želijo zagotoviti boljšo prehranjenost in se boriti z debelostjo. A se trud povrne, poudarjajo.

FAO tako poziva države, naj v prihodnje kmetijske raziskave in razvojne prioritete oblikujejo z občutkom za hranljivost. Spremembe bi morale biti uvedene v celotni prehranski verigi, vlade pa bi morale kmetom pomagati s subvencijami ter oblikovati posebne programe pomoči za posebej tvegane skupine, kot so otroci in starostniki. Med predlaganimi ukrepi je tudi boljše označevanje hrane, da se bodo potrošniki lahko odločili za tiste izdelke, ki vsebujejo več hranljivih snovi, še navaja FAO.