Zaradi podržavljenja in postopnega zapiranja Factor banke bo zelo verjetno splaval po vodi še en nepremičninski projekt, ki so se ga zasebni vlagatelji lotili skoraj izključno s sredstvi ene najmanjših bank v Sloveniji.

Gre za gradnjo stanovanjske soseske v ljubljanskem Podutiku, natančneje med Cesto Andreja Bitenca in Pilonovo cesto, kjer bi moralo v bližnji prihodnosti zrasti deset stanovanjskih blokov in z njimi kar 325 stanovanj. Investitor je podjetje Factor Nepremičnine s sedežem na Tivolski v Ljubljani, kjer je tudi sedež Factor banke. Čeprav je banka financirala projekt, nikoli ni bila lastnica tega podjetja.

Obvladujejo ga Boris Miklavčič, Boris Milevoj, Stanko Glavan in Luka Bele (pred njim Dušan Bele). Gre za dobre znance in poslovne partnerje nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave Factor banke Borisa Pesjaka, proti kateremu je novo vodstvo zaradi domnevnih nepravilnosti že vložilo odškodninsko tožbo. Spomnimo, da so omenjeni v preteklosti skupaj ustanovili podjetje Factor – Leasing, ki je pozneje Binetu Kordežu pomagalo pri neuspešnem lastninjenju Merkurja, na koncu pa z visokimi dolgovi pristalo v stečaju.

Koliko denarja so si po tistem, ko so konec leta 2010 ustanovili podjetje Factor Nepremičnine in v njegov kapital vložili minimalnih 7500 evrov, izposodili pri Factor banki, še ni znano. Po dostopnih podatkih bi lahko številke presegle 14 milijonov evrov. Leta 2009, še preden je podjetje sploh obstajalo, so namreč najeli več kot 12-milijonsko posojilo s 6,3-odstotno obrestno mero. Čeprav je šlo za kratkoročno posojilo, jim ga je Factor banka vztrajno podaljševala, nazadnje bi ga morali poplačati konec lanskega leta. Poleg tega je banka na njihovem premoženju vpisala več drugih hipotek, njihova skupna vrednost pa znaša dva milijona evrov.

Odkupovanje parcel za potrebe megalomanskega nepremičninskega projekta se je dejansko začelo že več let pred ustanovitvijo Factor Nepremičnin. Po javno dostopnih podatkih sta jih kupovali dve drugi njihovi podjetji, Factor – Leasing in Finance in trgovina ZPS, med prodajalci je bila tudi Mestna občina Ljubljana. Iz za zdaj neznanega razloga pa niso odkupili vseh zemljišč, na katerih naj bi stali bloki. Vrednost projekta, ki so ga hoteli graditi v več fazah, uradno ni znana, samo za komunalni prispevek, torej postavitev objektov za odvodnjavanje in javno razsvetljavo, vodovod, kanalizacijo in plinovodno omrežje, pa bi morali plačati predvidoma 5,5 milijona evrov.

Da danes v Podutiku ne brnijo gradbeni stroji, ampak raste trava, je v prvi vrsti posledica prenehanja financiranja Factor banke. Da bodo morali Miklavčič, Milevoj, Glavan in Bele najti drugega financerja ali pa projekt dokončno opustiti, potrjuje podatek, da je izredna uprava Factor banke pred dnevi naznanila, da je skoraj 27.000 kvadratnih metrov veliko zazidljivo zemljišče naprodaj. Zanj bo poskušala z neposredno prodajo iztržiti kar 17 milijonov evrov. Ali bo dejansko našla kupca, je drugo vprašanje.

Omenimo, da gre le za enega od nasedlih nepremičninskih projektov, ki jih je financirala Factor banka. V Dnevniku smo pred tedni razkrili zgodbo o postavitvi okoli 11 milijonov evrov vredne ekonomsko-poslovne cone tik ob brniškem letališču, ki se je zaradi ustavitve projekta drugega potniškega terminala znašla pod velikim vprašanjem. Tudi pri tej zgodbi so imena igralcev enaka kot v Podutiku. Investitor je podjetje Finance in trgovina ZPS, ki je bilo v lasti zdaj že pokojnega Dušana Beleta, nekdanjega poslovnega partnerja Miklavčiča, Milevoja, Glavana in Pesjaka.