Izredna uprava Factor banke se je odločila, da popolnoma prevetri vodstvo Maksime Holdinga, ki jo je prek družbe FB Investicije vrsto let obvladoval nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar.

Tatjani Rupel, stečajni upraviteljici FB Investicij, ki so bile do stečaja v lasti Bavčarja, so namreč iz banke poslali zahtevo, naj nemudoma skliče skupščino Maksime Holdinga in prevzame nadzor nad poslovanjem holdinga. Tega še vedno nadzirajo zgolj Bavčarjevi dolgoletni prijatelji in sodelavci, torej Bojan Fink, Igor Omerza in Damjan Mihevc, nekdanji nadzornik Istrabenza, ki ga je Bavčar med hišno preiskavo leta 2009 poklical kot pričo. »Imamo utemeljene razloge za sum nepravilnosti pri poslovanju družbe,« so zahtevo za sklic skupščine podkrepili v odvetniški družbi Boruta Sokliča, ki zastopa Factor banko, sicer največjo bančno upnico FB Investicij. Čeprav so FB Investicije v stečaju končale že sredi leta 2012, se Ruplovi doslej ni zdelo pomembno, da bi zamenjala nadzorni svet Maksime Holdinga in s tem zaščitila stečajno maso.

»Lani je bila le ena skupščina Maksime Holdinga, ki pa se je nisem mogla udeležiti. Zato sem predlagala preložitev skupščine, vendar v družbi tega niso storili,« razloge, zakaj doslej še ni zahtevala zamenjave nadzornikov, pojasnjuje Ruplova. Kot dodaja, je sodišče blokado na delnicah Maksime Holdinga zaradi kazenskega postopka proti Bavčarju sprostilo šele oktobra lani. Toda sodišče FB Investicijam ni nikoli prepovedalo glasovanja na skupščini. To pomeni, da bi Ruplova kljub temu lahko naložbo v Maksimo Holding upravljala in jo zaščitila.

Neaktivnost stečajne upraviteljice še najbolj koristi prav sedanjim nadzornikom in upravi Maksime Holdinga, ki jo vodi nekdanji načelnik oddelka za finance Mestne občine Ljubljana Stevo Lekić. Čeprav Maksima Holding že nekaj let praktično ne posluje, njeno premoženje namreč vedno bolj kopni in se prek plač in nadomestil preliva nadzornikom in upravi. Po zadnjih podatkih ima Maksima Holding še vedno okoli devet milijonov evrov premoženja. Od tega zneska 2,1 milijona evrov predstavlja terjatev do družbe Publikum Fin, ki zapade v letu 2018, v delnicah družbe Certa in Eti pa ima za 4,5 milijona evrov sredstev. Hkrati ima Maksima Holding na računu 1,8 milijona evrov denarja, ki pa ga porablja za plačilo raznih odvetniških stroškov, plače zaposlenim in upravi ter nadomestila nadzornikom. Okoli 350.000 evrov je Maksima Holding posodila tudi družbi Reprokolinska Bojana Finka, ki pa na vprašanje, ali je posojilo morda že vrnil, ni želel odgovoriti. Pojasnil nam je, da za odgovor nima časa.