Podjetja iz ZDA so pravi giganti svetovnih borz - devet od desetih najdražjih podjetij prihaja iz gospodarsko najmočnejše države na svetu, skoraj vsako drugo podjetje od omenjenih 100 pa ima v ZDA sedež, so pokazali rezultati študije, ki jih je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pred dnevi v Frankfurtu predstavila revizorska hiša Ernst & Young.

Exxon, ki kraljuje na lestvici, je bil sredi leta vreden skoraj 402 milijardi dolarjev, kar je sedem milijard dolarjev več kot pred šestimi meseci. Tržna kapitalizacija proizvajalca priljubljenih iphonov in ipadov je v minulih šestih mesecih medtem zdrsnila za več kot 128 milijard dolarjev na 372 milijard dolarjev. Na tretjem in četrtem mestu sledita računalniški podjetji Google in Microsoft.

Evropskih podjetij med prvo deseterico ni več, Kitajska pa ima v elitni deseterici eno podjetje - Industrial and Commercial Bank of China. Najvišje uvrščeno nemško podjetje na lestvici je npr. avtomobilski koncern Volkswagen, ki zaseda 60. mesto.

Medtem ko je število podjetij, ki se po tržni kapitalizaciji uvrščajo med 100 največjih na svetu, v ZDA od začetka leta naraslo z 39 na 47, je pomen Evrope in Azije upadel. Med 100 najdražjimi je le še 30 evropskih podjetij, potem ko jih je bilo na začetku leta še 34.

"Brezposelnost, ki v kriznih državah vztraja na visokih ravneh, varčevalni ukrepi vlad in majhna pripravljenost podjetij na investicije so krivi za to, da je gospodarsko okrevanje v območju evra ta čas zelo malo verjetno," je dejal partner Ernst & Young Thomas Harms.

Tudi Kitajski ne gre najbolje - število kitajskih podjetij na lestvici 100 najdražjih je upadlo z deset na devet. "Evforije glede Kitajske je za zdaj konec," je dejal Harms. Spomnil je na presenetljivo slabe gospodarske podatke iz te države in zaskrbljenost glede stabilnosti tamkajšnjega finančnega sektorja.