Skupaj bo tako ESM s koncem septembra Cipru izplačal že polovico finančne pomoči, ki so jo otoški državi odobrile članice območja evra. Okoli milijardo evrov bo Cipru dodatno namenil Mednarodni denarni sklad (IMF), o tokratnem izplačilu 86 milijonov dolarjev pa bo odbor izvršnih direktorjev sklada odločal prihodnji mesec, je razvidno iz izjave evroskupine in ESM.

Evroskupina se je danes seznanila s prvim poročilom t.i. trojke predstavnikov Evropske centralne banke, Evropske komisije in IMF. Ta je ugotovila, da Ciper v skladu s predvidenimi načrti izvaja program ukrepov, ki so pogoj za pomoč evrskih partneric.

Ministri so ugotovili, da so se ciprske oblasti odločno spopadle s sanacijo skoraj propadlega bančnega sistema, uravnoteženjem javnih financ in strukturnimi reformami. V luči negotovosti glede gospodarskih obetov za državo, ki je v globoki recesiji, so pozvali k doslednemu in pravočasnemu izvajanju dogovorjenih ukrepov.

Na Cipru so temeljito prestrukturirali dve največji banki. Donedavno druga največja banka Laiki v likvidacijo, njeno premoženje pa so razdelili na dobro in slabo. Prvo se je preneslo na največjo banko Bank of Cyprus, drugo pa na ciprsko obliko t.i. slabe banke.

Imetniki vlog v Bank of Cyprus nad 100.000 evrov, med katerimi so prevladovali ruski državljani, pa so morali prek t.i. mehanizma bail in prispevati 47,5 odstotka vrednosti svojih vlog, ki so jim jo pretvorili v delnice. Na ta način se je banka dokapitalizirala za okoli osem milijard evrov.