Francoski finančni minister Pierre Moscovici je ob prihodu na današnje zasedanje ponovil ta poziv. Poudaril je, da je evro precenjen tudi zaradi "agresivnih praks" evropskih partnerjev, zato je potreben "usklajen pristop" do te problematike. Tečaj evra namreč ne sme biti izpostavljen tržnim špekulacijam, saj je na kocki konkurenčnost Evrope, je še opozoril.

"To vprašanje se lahko odpre," pa je ob prihodu povedal novi šef evroskupine, Nizozemec Jeroen Dijsselbloem, ki bo danes prvič vodil zasedanje finančnih ministrov članic območja evra. O podrobnostih ni želel govoriti, češ da "v tem trenutku ne želi načenjati razprave o tečajih".

Evro je glede na ameriški dolar, japonski jen in kitajski juan v minulem letu pridobil na vrednosti, zato se omenja kot poraženec tako imenovanih valutnih vojn, o katerih se govori, ko poskušajo posamezne države z razvrednotenjem domače valute zagotoviti konkurenčno prednost svojim izvoznikom.

Takšno taktiko v Evropi na primer prepoznavajo v ukrepih japonske vlade in centralne banke, ki so v minulih tednih občutno znižali tečaj jena.

Pariz doslej osamljen

Pariz je bil sicer doslej osamljen pri pozivih k ukrepanju zaradi močnega evra. V Berlinu vztrajajo, da skupna evropska valuta ni precenjena in da je treba pot h konkurenčnosti tlakovati s strukturnimi reformami, ne z valutno politiko.

Tudi Evropska centralna banka je v skladu s svojo stalno prakso zadržana. Njena politika je namreč, da tečaja evra ne komentira in da ne posega na valutni trg, da bi manipulirala s tečajem skupne evropske valute.

Tokratni sestanek evroskupine sicer ne bo prinesel nobene odločitve - ne o Cipru ne o neposredni dokapitalizaciji bank iz stalnega evropskega reševalnega mehanizma ESM.

Finančni ministri bodo sicer poskušali doseči napredek v pripravah programa za okoli 17 milijard evrov pomoči Cipru, a odločitev se pričakuje šele marca, je danes potrdil Dijsselbloem. Počakati je namreč treba na izid ciprskih predsedniških volitev, tako da je dogovor o programu pomoči realno pričakovati šele konec prihodnjega meseca.

Financial Times o radikalnem reševanju

V pričakovanju marčevskega dogovora o pomoči Cipru je sicer danes vznemiril članek britanskega časnika Financial Times, ki na podlagi "tajnega memoranduma" Evropske komisije piše o "radikalnem reševanju" Cipra, ki vključuje možnost, da bi bili nezavarovani varčevalci v ciprskih bankah in vlagatelji v ciprske obveznice prisiljeni v izgube.

Tiskovni predstavnik komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna, Simon O'Connor, je sicer danes zanikal obstoj komisijinega predloga, o katerem piše FT. Cilj komisije je zagotoviti pravično delitev bremen prestrukturiranja oziroma reševanja ciprskih bank, v skladu s pravili EU o državnih pomočeh, je poudaril.

Tokratni sestanek evroskupine bo sicer predvsem tranzicijski. Dijsselbloem je ob prihodu ocenil, da je "danes poseben dan", saj prvič vodi evroskupino, a dnevni red po njegovih besedah "ni zelo kompleksen ali zapleten", tako pričakuje kratek sestanek, ki mu bo sledila večerja v slovo osemletnemu šefu evroskupine Jeanu-Claudu Junckerju.