Čeprav je bil politični dogovor o bančnem nadzoru med Evropskim parlamentom in državami EU dosežen že aprila, so poslanci od ECB pred potrditvijo zakonodaje zahtevali, da pojasni, "kako bo zagotovila preglednost dela nadzornikov in njihovo demokratično odgovornost", so v današnjem sporočilu za javnost poudarili v Evropskem parlamentu.

Nov nadzorni sistem namreč prenaša znaten del pristojnosti z nacionalne ravni na raven EU. Evropski poslanci in poslanci nacionalnih parlamentov so zato zahtevali ustrezen demokratičen nadzor nad novim nadzornikom, torej ECB.

V skladu s sprejeto zakonodajo in medinstitucionalnim dogovorom bo imel Evropski parlament pravico dostopati do obsežnega nabora informacij.

"Najbolj pomemben pri tem je dostop do zapisa razprav v nadzornem odboru ECB, ki bo omogočil njihovo razumevanje, temu pa bo moral biti dodan tudi seznam odločitev odbora. Njegov predsednik bo moral poslancem redno predstavljati delo ECB na področju nadzora bank," so prepričani predstavniki Evropskega parlamenta.

Parlament bo skupaj s Svetom EU soodločal pri imenovanju predsednika in podpredsednika nadzornega odbora, kar bo povečalo njegovo demokratično odgovornost. Lahko bo zahteval tudi njun odstop. Poslanci bodo imeli pravico nadzornikom postavljati vprašanja in prejeti hiter odgovor, so še dodali.

Evropski parlament je uspel v zakonodajo vnesti močnejšo vlogo nacionalnih parlamentov, boljši dostop do bančnih dokumentov za nadzornike in bolj privlačne pogoje sodelovanja za države izven območja evra.