Komisija, ki bdi nad spoštovanjem evropske zakonodaje, je sporočila le, da omenjena podjetja delujejo na področju zagotavljanja storitev v proizvodnji nafte, rafiniranih naftnih proizvodov in v sektorju biogoriv, poročajo tuje tiskovne agencije.

Komisija sumi, da so se podjetja "zarotila" proti potrošnikom in manipulirala s cenami številnih proizvodov iz nafte in biogoriv, drugim pa naj bi preprečila sodelovanje v procesu ugotavljanja cen. Takšno ravnanje, če je do njega prišlo, lahko predstavlja kršitev evropske zakonodaje s področja varstva konkurence, je opozorila komisija. Komisija je pojasnila le, da so preiskave izvedli v dveh članicah EU in eni članici Evropskega gospodarskega prostora (EEA), ki poleg 27 članic unije vključuje še Islandijo, Liechtenstein in Norveško.

So se pa že oglasili v nekaterih podjetjih, ki so tarča preiskave. V britanskem BP so povedali, da so eno od preiskovanih podjetij in da v celoti sodelujejo s preiskovalci. Zadeve podrobneje za zdaj ne morejo komentirati.

"Lahko potrdimo, da Shell trenutno pomaga Evropski komisiji pri preiskavi trgovinskih dejavnosti," pa so zapisali pri Shellu. Da so jih obiskali preiskovalci, so potrdili tudi v Statoilu in agenciji Platts, vodilni svetovni agenciji za poročanje o cenah nafte.