Vodilni nekaterih največjih evropskih proizvodnih podjetij opozarjajo, da bi ob nadaljevanju takih trendov lahko bili prisiljeni raziskovalne in razvojne oddelke preseliti v države, ki imajo več inženirjev, kot sta Indija in Kitajska.

"Do leta 2025 bi lahko potrebovali 50.000 inženirjev," je na štiridnevnem srečanju britanskega časnika o stanju v evropski industriji poudaril izvršni direktor Volvo Group Olof Persson.

Izvršni direktor Simensa Peter Loscher pa je poudaril, da pomanjkanje izkušenih kadrov, predvsem v Nemčiji, predstavlja velik problem. Po njegovem mnenju je treba zagotoviti, da bo izobraževalni sistem mladim podal potrebna inženirska znanja, predvsem zato, ker je v Evropi brezposelnost med mladimi 24-odstotna.

Evropske industrije pa ne pesti le pomanjkanje izkušenih kadrov. S težavami se podjetja soočajo tudi zaradi visokih cen energentov, ki so višje kot v ZDA, ter pomanjkanjem virov financiranja v nekaterih državah, kot sta Italija in Španija. Industrijska proizvodnja v EU je sicer še vedno 10 odstotkov manjša kot v predkriznem času.