Eurostat je potrdil tudi oceno gibanja BDP v celotnem lanskem letu v celotni EU, in sicer se je BDP skrčil za 0,3 odstotka. Statistični urad je potrdil tudi podatke za tretje četrtletje, ko se je glede na drugo četrtletje BDP območja evra znižal za 0,1 odstotka, v celotni EU pa zvišal za 0,1 odstotka.

V zadnjem četrtletju lani glede na enako obdobje leto prej pa se je BDP v območju evra znižal za 0,9 odstotka, v EU pa za 0,6 odstotka. V tretjem četrtletju je bilo krčenje na letni ravni 0,6- in 0,4-odstotno.

Na četrtletni ravni so glede na podatke, ki so bili na voljo, najvišjo rast BDP beležile Latvija (+1,3 odstotka), Estonija (+0,9 odstotka) in Litva (+0,7 odstotka), največji padec pa Portugalska (-1,8 odstotka) ter Ciper in Slovenija (po en odstotek).

Na letni ravni, v zadnjem četrtletju glede na enako obdobje leto prej, so najvišjo rast prav tako beležile Latvija (+5,7 odstotka), Estonija (+3,4 odstotka) in Litva (tri odstotke), najgloblji padec pa Grčija (šest odstotkov), Portugalska (-3,8 odstotka), Ciper (tri odstotke), Slovenija in Madžarska (po -2,8 odstotka) in Italija (-2,7 odstotka).

V zadnjem četrtletju so se izdatki gospodinjstev v območju evra znižali za 0,4 odstotka, v EU pa za 0,3 odstotka. Bruto investicije v osnovna sredstva so se v območju evra znižale za 1,1 odstotka, v EU pa za 0,9 odstotka. Izvoz se je v obeh območjih zvišal za 0,9 odstotka, uvoz pa je v območju evra upadel za 0,9 odstotka, v EU pa za 0,8 odstotka.

Tako v območju evra kot v celotni EU so izdatki gospodinjstev in investicije v osnovna sredstva prispevale negativno k rasti BDP, in sicer po 0,2 odstotne točke.