EU je aprila na letni ravni zabeležila 1,4-odstotno inflacijo, kar je 0,5 odstotne točke manj kot marca. Na mesečni ravni se cene življenjskih potrebščin v uniji niso spremenile.

Aprila lani je območje evra na letni ravni beležilo 2,6-odstotno inflacijo, sedemindvajseterica pa 2,7-odstotno.

Letošnji april je tako že tretji mesec zapored, ko je inflacija v območju evra skladna s srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke. To je inflacija blizu, vendar malenkost pod dvema odstotkoma. Inflacija je februarja znašala 1,8 odstotka, marca pa 1,7 odstotka.

V Grčiji so se aprila na letni ravni cele življenjskih potrebščin znižale za 0,6 odstotka, v Latviji za 0,4 odstotka, na Švedskem pa se niso spremenile. Najvišjo inflacijo so beležile Romunija (4,4 odstotka), Estonija (3,4 odstotka) in Nizozemska (2,8 odstotka).

Najnižje 12-mesečno povprečje inflacije do aprila so beležile Grčija (0,4 odstotka), Švedska (0,8 odstotka) in Latvija (1,3 odstotka), najvišje pa Madžarska (4,6 odstotka), Romunija (4,1 odstotka) in Estonija (štiri odstotke).

Navzgor so letno inflacijo v območju evra najbolj potiskali elektrika (+0,11 odstotne točke) ter meso in sadje (oboje +0,07 odstotne točke), navzdol pa najbolj gorivo za promet (-0,32 odstotne točke), telekomunikacije (-0,19 odstotne točke) in počitniški paketi (-0,11 odstotne točke).

Slovenija je po podatkih Eurostata aprila na letni ravni zabeležila 1,6-odstotno inflacijo, na mesečni ravni pa so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,6 odstotka.