"Obe strani, ZDA in EU, bosta zagnali notranje postopke, potrebne za zagon pogajanj o čezatlantskem trgovinskem in investicijskem partnerstvu," so v skupni izjavi zapisali Obama, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Prostotrgovinski sporazum med EU in ZDA, ki bo sicer največji sporazum te vrste doslej, bo "pravi motor" za rast in zaposlovanje na obeh straneh ter sporazum, ki "bo spremenil globalna pravila", je poudaril Barroso.

Sporazum bi lahko do leta 2027 prinesel letno povečanje bruto domačega proizvoda (BDP) EU za 0,5 odstotka in za 0,4 odstotka v ZDA, ocenjujejo v komisiji.

Obama že prej potrdil pripravljenost na pogajanja

Pripravljenost ZDA na pogajanja je Obama potrdil že ponoči v tradicionalnem govoru o položaju države v kongresu, kjer je poudaril, da bo "prosta in poštena trgovina med obema stranema Atlantika opora za milijone dobro plačanih ameriških delovnih mest".

Čezatlantsko trgovinsko in investicijsko partnerstvo bo nadgradilo klasičen pristop odprave carin in odpiranja trgov za naložbe, storitve in javna naročila, saj se bosta strani osredotočili tudi na usklajevanje pravil in tehničnih standardov za proizvode, ki so trenutno največja ovira za trgovino prek velike luže.

Čezatlantski partnerici, ki sta že zdaj najpomembnejši trgovinski partnerici na svetu, skupaj predstavljata približno polovico svetovnega BDP in tretjino svetovnih trgovinskih tokov. Vsak dan gre skozi njuno trgovinsko menjavo za okoli dve milijardi evrov izdelkov in storitev.

Barroso: V preteklosti že več poskusov za zagon pogajanj

Barroso je ob najavi dogovora o zagonu pogajanj spomnil, da je bilo v preteklosti že več poskusov za zagon pogajanj o čezatlantskem prostotrgovinskem sporazumu, a je bilo vselej preveč ovir in odpora.

Zdaj pa sta strani po njegovih besedah pokazali, da sta "strateški partnerici, ki sta za krepitev svojih gospodarstev pripravljeni prehoditi še kakšen kilometer".

Evropski komisar za trgovino Karel De Gucht je ocenil, da bi lahko bil v "idealnih" okoliščinah dogovor dosežen v dveh letih, a obenem je opozoril, da pogajanja ne bodo lahka in da je "ambiciozen dogovor" pomembnejši od hitrosti.

Izkoriščanje trgovinskega potenciala za spodbujanje rasti in ustvarjanje delovnih mest je vse bolj v ospredju političnih in gospodarskih prioritet EU.

Evropska komisija ocenjuje, da bi lahko unija, če bi v celoti izkoristila trgovinski potencial, rast povečala za dva odstotka BDP in ustvarila dva milijona delovnih mest.

EU je že sklenila prostotrgovinski sporazum z Južno Korejo, končala pogajanja s Singapurjem, kmalu pa pričakuje sklenitev pogajanj s Kanado in Indijo. V kratkem bo začela pogajanja z Japonsko, nadeja pa se torej tudi skorajšnjega začetka pogajanj z ZDA.