Kot je po seji ESS za STA pojasnil izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Goran Lukič, je po pojasnilih Dursa davčnih inšpektorjev danes v primerjavi z letom 1996 skoraj tretjino manj, temu primerno pa za petino manj terenskih obiskov.

"Človek se res vpraša, kako lahko izvajaš prioritete pobiranje davkov na učinkovit način, če nimaš kadrov," je poudaril in dodal, da je to vprašanje za državo.

V primerjavi z deležem sive ekonomije - ta se po različnih ocenah giblje od okoli 10 do okoli 25 odstotkov bruto domačega proizvoda - je strošek za kadrovsko okrepitev zelo majhen. Pri sivi ekonomiji so vsekakor velike številke, milijarde evrov, je dodal Lukić.

"Davčnih inšpektorjev je preprosto premalo. Tudi s prihodom carinikov na Durs jih bo še vedno premalo," je opozoril.

ESS se je danes po njegovih pojasnilih strinjal, da je siva ekonomija velik problem, da so kadrovske okrepitve nujne, rešitev pa je tudi kar nekaj, pri tem je izpostavil davčne blagajne po vzoru Hrvaške in ostalih držav.

Predstavniki Dursa so sicer pojasnili, da so njihove aktivnosti v boju proti sivi ekonomiji med drugim usmerjene v davčne oaze, gotovinsko poslovanje, boj proti transfernim cenam, je še navedel Lukić.

Kot je ob robu seje ESS za STA ocenil svetovalec generalnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Goran Novković, gre po današnji razpravi o sivi ekonomiji sklepati, da so s sindikati pri tem na isti strani.

Po njegovi oceni je v Sloveniji dozorelo mnenje, da je treba iti v odločen boj zoper sivo ekonomijo. "Razlogov je več, ključen pa je, da je nelojalna konkurenca virusno, tudi skozi sivo ekonomijo, tako zelo najedla zdrave dela gospodarstva, da pravzaprav ni druge možnosti več," je poudaril.

Zaradi sive ekonomije je najbolj prizadeto zdravo gospodarstvo, ki plačuje davke, je pojasnil in spomnil na namere vlade po novih obremenitvah za gospodarstvo.

"Če bo vlada hkrati zategnila vajeti pri sivi ekonomiji, kar je prav, in hkrati začela pobirati še drugje, v takšnih razmerah, kot smo, potem bo to izjemno slab signal tudi za zdravi del ekonomije," je opozoril.

Država mora na eni strani odpraviti sivo ekonomijo oz. jo zmanjšati na minimum, na drugi strani pa razbremeniti zdravi del gospodarstva, je dejal in ocenil, da so v nasprotnem primeru "obljube o novem razvojnem zagonu brezpredmetne".

Novković je izrazil upanje, da bodo sindikati prepoznali tudi, da veliko nevarnost za gospodarstvo predstavlja tudi prevelika obremenitev gospodarstva. "Gospodarstvo je v zadnjih štirih letih izgubilo prek 90.000 delovnih mest, javni sektor pa jih je imel celo nekoliko več," je še dodal svetovalec generalnega direktorja GZS.