"Načeloma sva se dogovorila, da bova skupaj poslala pismo baselski Banki za mednarodne poravnave in preostalim državam naslednicam, da se začne postopek v okviru nasledstva," je pojasnil Erjavec ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU v Luksemburgu.

Erjavec in Pusićeva sta se po besedah slovenskega ministra dogovorila tudi, da se bosta oba strokovnjaka za vprašanje LB France Arhar in Zdravko Rogić ponovno srečala ter da se proces glede nasledstvenih vprašanj nadaljuje. "Želimo, da se začne zadeva čim prej začne obravnavati tam, kjer je mesto za to obravnavo," je poudaril minister.

Hrvaška ministrica pa je danes v Luksemburgu v odzivu na kritike, da se tožbe proti LB na hrvaških sodiščih nadaljujejo, izpostavila, da je Hrvaška popolnoma končala svoj posel - dala navodila bankam, te pa najprej navodila svojim odvetnikom, naj ustavijo postopke, ki se nanašajo na LB. Enako mora sedaj po njenih besedah storiti tudi Slovenija.

Erjavec je v odziv na te navedbe dejal, da je slovensko stališče zelo jasno: "Memorandum določa, da se to vprašanje rešuje v okviru nasledstva. Ne vidimo pristojnosti hrvaških sodišč, da rešujejo to zadevo, in pričakujemo, da bodo hrvaška sodišča te postopke ustavila."

Kako bodo to storila, pa Slovenije po njegovih besedah ne zanima. Je pa dodal, da bo, kot mu je znano, odvetnik LB na podlagi memoranduma zahteval od sodišča, da ustavi postopek oziroma da postopek miruje do rešitve v okviru nasledstvenih vprašanj.