Velenjska Era je od včeraj v postopku poenostavljene prisilne poravnave, s katero bo poskušal njen lastnik Gvido Omladič rešiti svoj poslovni imperij. Era ima že od sredine decembra blokirane bančne račune, pred kratkim pa sta začetek stečajnega postopka družbe zahtevali tudi dve njeni ključni upnici, Abanka Vipa in Gorenjska banka.

Toda sodišče o zahtevi obeh bank očitno ni odločalo in je dalo prednost Omladičevemu predlogu, ki upnikom z nezavarovanimi terjatvami ponuja stoodstotno poplačilo v naslednjih štirih letih. Ker poenostavljena prisilna poravnava na upnike z zavarovanimi terjatvami ne bo vplivala, Gorenjska banka in Abanka o njej ne bosta mogli glasovati. Potrditve postopka pa Omladič očitno ni prepustil naključju. Pet največjih nezavarovanih upnikov je namreč povezanih z Ero, skupaj pa imajo več kot 90 odstotkov glasov, kar zadošča za potrditev postopka.

Matična družba Era dolguje bankam skupno okoli 20 milijonov evrov, od tega devet milijonov Gorenjski banki, 4,5 milijona evrov Abanki, po okoli tri milijone evrov Banki Celje in NLB ter nekaj več kot milijon evrov Probanki. Toda banke imajo sodeč po poročilu o finančnem stanju družbe vsa svoja posojila zavarovana, saj vrednost zastavljenih nepremičnin za okoli deset odstotkov presega višino posojil. Kako namerava Omladič ta posojila odplačati, ni znano, saj načrta finančnega prestrukturiranja še niso objavili. Večji del premoženja ima Era ujet v različnih nepremičninah, ki so jih konec lanskega leta vrednotili na okoli 19 milijonov evrov. Era je med drugim lastnica Skopskega sejma, kjer Omladič skupaj z madžarsko gradbeno skupino Trigranit načrtuje gradnjo okoli 130 milijonov evrov vrednega poslovno-trgovskega centra Era City.

Poleg Skopskega sejma večino denarnega toka Skupini Era prispevata trgovski družbi Era Good in Era Koplas, ki se med drugim ukvarja s prodajo varovalne opreme. Kako je lani poslovala Skupina Era, za zdaj ni znano. V letu 2012 je ustvarila nekaj več kot 30 milijonov evrov prihodkov oziroma okoli desetkrat manj kot pred desetimi leti. Skupina Era je bila namreč do leta 2005 eden največjih domačih trgovcev, vendar je nato svoje trgovine v Sloveniji in na Hrvaškem prodala Mercatorju pod takratnim vodstvom Zorana Jankovića. Pred prodajo je imela Era okoli 140 prodajnih mest doma in v tujini in skoraj 3000 zaposlenih, ustvarila pa je okoli 300 milijonov evrov prihodkov.

Lani je matična družba Era ustvarila le slab milijon evrov prihodkov, zaradi oslabitev naložbe v delnice NLB in naložbenih nepremičnin pa je ustvarila kar 6,2 milijona evrov izgube. V začetku letošnjega leta je imela tako Era ob nekaj več kot štiri milijone evrov kapitala za skoraj 27 milijonov evrov dolgov. V bistveno boljšem položaju je družba A.Vital, prek katere Omladič obvladuje lastništvo Ere. Čeprav je Omladič A.vital ustanovil z vsega nekaj manj kot 9000 evri osnovnega kapitala, mu je v zadnjih letih uspelo odplačati že skoraj vsa posojila, ki jih je najel pri prevzemu Ere. Pri tem mu je bila zagotovo v veliko pomoč prav Era, ki mu je že leta 2010 izplačala za 3,5 milijona evrov dividend oziroma skoraj celotni bilančni dobiček.