Na okrogli mizi Energetike ne prodamo, ki jo je omenjeni sindikat kot drugo v nizu danes pripravil v Krškem, so poudarili, da je oskrba z elektriko ena izmed temeljnih dobrin. Prodaja slovenske energetike, ki je predlani ustvarila 320 milijonov evrov čistega dobička in hkrati zaposluje nekaj manj kot 11.000 oz. posredno približno 42.000 ljudi, pa bi pomenila znižanje kakovosti oskrbe, so menili.

Podpredsednik konference Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Valter Vodopivec je povedal, da informacije o nameri privatizacije slovenske energetike, ki so jih dobili od sorodnih tujih sindikatov, jemljejo zelo resno. Javnost pa bi radi s svojimi okroglimi mizami opozorili, da bi se v primeru prodaje energetskih podjetij cena električne energije zvišala.

Bili bi odvisni od drugih

Država bi postala odvisna od mednarodnih energetskih multinacionalk. Hkrati pa evropske smernice kažejo, da se v državah, kjer so energetiko privatizirali, vračajo k vnovičnem podržavljanju oz. odkupovanju tovrstnih podjetij, je dodal.

Sindikat je o vsem navedenem večkrat opozoril vlado, ki se razen s po njegovi oceni medlim sestankom na ministrstvu za infrastrukturo in prostor na njihova opozorila še ni odzvala, je dejal Vodopivec.

Med sogovorniki okrogle mize so bili še direktor krške Gen energije Martin Novšak, dekan mariborske fakultete za energetiko Bojan Štumberger, direktor Posavske gospodarske zbornice Darko Gorišek in krški župan Miran Stanko. Med udeleženci je bil še poslanec in predsednik SLS Franc Bogovič.

Energetika naj bo državna

Novšak je menil, da je lastništvo energetike po svetu različno urejeno, zaradi posebne vloge, ki jo ima energetska infrastruktura pri zanesljivosti oskrbe, pa je pametno, da ta ostane državni lasti.

Za državno lastništvo energetike se je zavzel tudi Štumberger, ki je poudaril energetsko neodvisnost. Slovenija se je zavezala tudi k energetskim ciljem, ki jih brez sodelovanja v energetiki, ne more doseči, je pristavil.

Dober gospodar svojega najboljšega premoženja ne prodaja

Gorišek pa je ocenil, da dober gospodar svojega najboljšega premoženja ne prodaja, in opozoril, da bi morali premisliti, kako energetiko napraviti čim bolj učinkovito in jo v smislu lažje dostopnosti do novih tehnologij ter znanj povezati s partnerji.

Ob robu okrogle mize je Bogovič za STA povedal, da pri vprašanju energetike kot poslanec in nekdanji župan predvsem pogreša jasno politiko države. Opaža tudi, da se državna politika temu vprašanju iz mandata v mandat izogiba. Hkrati politika nima jasnih strateških ciljev, na temelju katerih bi se sploh lahko začela pogovarjati o tako pomembnem vprašanju, kot je privatizacija energetike.

Dodal je, da tudi pri lastništvu krške nuklearke, ki je v polovični hrvaški lasti, spremembe niso potrebne. V primeru njene prodaje bi Slovenija postala zgolj gostiteljica jedrskega objekta in brez nadzora nad njegovo varnostjo, je še izpostavil Bogovič.