Rakuša je tudi pojasnil, da bo v petek potekala primopredaja poslov s stečajnim upraviteljem Borutom Sokličem, takrat bo tudi podpisana prodajna pogodba. V ponedeljek naj bi medtem na delo prišel del delavcev.

A Rakuša je opozoril, da jim gospodarsko ministrstvo še ni odobrilo finančne spodbude za neposredno tujo naložbo, čeprav so v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek dobili zagotovilo, da bodo deležni te spodbude. "Če subvencije ne dobimo, tudi zaposlovali ne bomo in bomo vso tehnologijo iz Radeč selili na drugo lokacijo," pravi Rakuša.

Ob primopredaji tudi test strojev

Na gospodarskem ministrstvu pa so za STA pojasnili, da so vlogo za finančno spodbudo prejeli v začetku januarja, danes pa so investitorja pozvali k dopolnitvi vloge.

Po primopredaji poslov je načrtovan tudi preizkus strojev. V ta namen je bil izdelan elaborat, po katerem naj bi preizkus stal okrog 50.000 evrov.

Rakuša je dejal, da strokovno-tehnični vodja novega podjetja prihaja iz Libanona, medtem ko zunanji sodelavec, ki bo skrbel za razvoj družbe in pravilne strateške usmeritve, prihaja s Švedske.

Zaposlili bodo 63 delavcev

V prvi fazi bodo v novem podjetju zaposlili 63 delavcev, v Muflonu pa je zaposlenih nekaj čez 100 delavcev. Proizvodnja naj bi najprej stekla s polovično zmogljivostjo, do konca leta pa bo po načrtih zaposlenih že 100 ljudi.

Družba Radeče papir je v stečaju od 2. aprila 2012, pred tem je bila v prisilni poravnavi. Stečaj je predlagalo vodstvo družbe zaradi prevelikega izpada poslov, ob stečaju pa je podjetje zaposlovalo 370 delavcev.