Družba Elan Sportartikel, ki je lani ustvarila okoli 11 milijonov evrov prihodkov in ima 78 zaposlenih, je imela za naslednjo sezono dovolj naročil, vendar so dobavitelji zahtevali dodatne bančne garancije za zagotavljanje obratnega kapitala in pravočasno dobavo naročil. Teh v družbi niso mogli pridobiti, prav tako jim jih ni mogla zagotoviti matična družba, so sporočili iz Elana.

Vodstvo Elana Sportartikel je zato v skladu z avstrijsko zakonodajo danes vložilo predlog za začetek stečajnega postopka. Skupno ima družba za okoli 8,6 milijona evrov obveznosti, so navedli v Elanu, kjer so ocenili, da ta zgodba predvidoma ne bo vplivala na postopke njihove prodaje. »Potencialnim kupcem smo o razmerah v avstrijski družbi transparentno poročali,« so navedli.

Prvi nerevidirani podatki iz poslovanja kažejo, da je skupina Elan brez tovarne v avstrijski Brnci lani poslovala pozitivno. »Skupni poslovni izid skupine Elan je v zadnjih letih bremenila le vsakoletna tekoča izguba, ki jo je ustvarjalo avstrijsko podjetje,« so še pojasnili.