Z začetkom delovanja bančnega nadzora pa po Merschevih napovedih še ne bo konec obdobja politike nizkih obrestnih mer ECB, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Med tema dvema stvarema ni nobene povezave,« je poudaril. Vendar pa se bo, kot je pojasnil Mersch, z učinkovitim delovanjem bančnega sistema zmanjšala tudi potreba po stimulacijskih ukrepih ECB.

Bančna unija, ki naj bi povrnila zaupanje v območje evra in preprečila nove krize, bo stala na treh stebrih. Prvi je enotni bančni nadzor, drugi enotni sistem za reševanje bank, tretji pa enotni okvir shem za zavarovanje denarnih vlog. Šele ko bo enotni nadzorni mehanizem deloval s polno paro, bo mogoče banke neposredno dokapitalizirati iz stalnega reševalnega mehanizma, a to bo le skrajna rešitev, mogoča le pod strogimi pogoji.

Sicer pa je oblikovanje bančne unije proces nadgradnje Ekonomske in monetarne unije. Kriza je namreč osvetlila razpoke v njeni arhitekturi, ki jih sedaj poskuša unija odpraviti z bančno in fiskalno unijo ter s poglabljanjem ekonomske in politične unije.